latinica  ћирилица
20/11/2020 |  11:39 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Новац од ММФ-а за ублажавање посљедица другог таласа пандемије

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да БиХ од Међународног монетарног фондатражи склапање трогодишњег аранжмана у износу од 750 милиона евра за ублажавање негативних посљедица другог таласа пандемије вируса корона.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је рекао да би средства била искориштена за подршку економског опоравка земље у 2021. години, уз очување макроекономске стабилности, стабилности валутног одбора и одржавање дуга.

Он је најавио да ће Мисија ММФ-а обавити виртуелну мисију за БиХ у периоду од 19. новембра до 8. децембра с циљем постизања договора о аранжману.

Према Тегелтијиним ријечима, главни циљеви програма су спасавање и побољшање квалитета живота грађана мобилизацијом довољних ресурса у здравственом сектору, привремена подршка приходима грађана и предузећа, јачање отпорности финансијског сектора, те побољшање раста у средњорочном периоду.

- У другој фази, када почне опоравак након пандемије, фокус програма ће се помјерати на структурне реформе како би се подржала трансформација економије, што ће укључивати убрзање реализације капиталних пројеката, повећање ефикасности потрошње, те смањење осјетљивости на корупцију унапређењем надзора и управљања у јавним предузећима, увођење електронске владе, фискалне транспарентности и бољих пракси у области јавних набавки", рекао је Тегелтија за "Вечерњи лист - издање за БиХ.

Он је навео да су циљеви аранжмана двоструки - санирање шока изазваног пандемијом вируса корона у ближој будућности и подршка опоравку кроз структурне реформе у средњорочном периоду.

- Нови аранжман значио би много у овом веома изазовном времену за БиХ, те би се искористио за превладавање свих проблема које је пандемија донијела са собом - закључио је Тегелтија.