latinica  ћирилица
20/11/2020 |  11:43 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Шпирић: Патријарх Иринеј је био човјек вјере, мудрости, мира и саборности

Предсједавајући Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић у телеграму саучешћа Светом архијерејском Синоду Српске православне цркве, архијерејима, свештенству, монаштву и вјерницима, поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја, истакао је да је патријарх Иринеј био човјек вјере, мудрости, мира и саборности.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

- У име Клуба делегата српског народа Парламентарне скупштине БиХ и у своје лично име упућујем вам изразе најдубљег саучешћа поводом упокојења Његове светости патријарха Иринеја - навео је Шпирић у телеграму саучешћа.

Он је додао да је са дубоким болом примио вијест о упокојењу патријарха Иринеја, духовног вође српског народа.

- Његова смрт је велики губитак за све људе добре воље. Промовисање хришћанских вриједности патријарха Иринеја, као и посвећеност цркви и вјерницима остаће запамћена и поштована у српском народу - нагласио је Шпирић.

Он је додао да је патријарх Иринеј као патријарх СПЦ дао велики допринос развоју међурелигијских односа и изградњи повјерења и суживота.

- Живјеће вјечно у нашим срцима и молитвама - навео је Шпирић у саучешћу упућеном Светом архијерејском Синоду СПЦ, свим архијерејима, свештенству, монаштву и вјерујућем српском православном народу.

Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Иринеј /Гавриловић/ упокојио се јутрос у 7.07 часова у Војној ковид болници "Карабурма" у Београду.