latinica  ћирилица
20/11/2020 |  11:56 ⇒ 11:57 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Српска спремна да спроводи Дејтонски споразум у потпуности

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас Срни да је најважнија чињеница да је мир на простору БиХ донио Дејтонски мировни споразум и да је Српска спремна да га спроводи у потпуности.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- То је мир који је Република Српска прихватила, иако није била одушевљена дејтонским ријешењима, али је у спровођењу Споразума била много принципијелнија од ФБиХ - рекао је Чубриловић.

Он је истакао да су се представници Републике Српске залагали за спровођење слова, а не духа Дејтонског споразума, као што су из ФБиХ то покушавали да ураде.

- Рјешења која су донесена у БиХ, прије свега високих представника, су дерогирала овлашћења ентитета, што не иде у прилог Републици Српској и нису учинили државну заједницу БиХ бољом, него су нанијели штету ентитетима и државној заједници - додао је Чубриловић.

Он је нагласио да би БиХ била просперитетнија државна заједница да се дозволило домаћим политичарима да имају више удјела у тумачењу Дејтонског споразума и спровођењу конкретних рјешења.

- Остаје чињеница да се Српска залаже за Дејтонски споразум који је дугорочно рјешење уколико би се примјењивао у изворном облику, а не увођење нових надлежности на ниво БиХ што су радили углавном странци. Српска ће се залагати да врати нека од овлашћења, и нисам нереалан када ово кажем, него свјестан да је то веома тешко, али се нећемо престати залагати за оно што су наше надлежности и обавезе - закључио је Чубриловић.

Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски мировни споразум, мировни је договор којим је прекинут грађански рат у БиХ.

Дан успостављања Дејтонског споразума, 21. новембар, републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.