latinica  ћирилица
20/11/2020 |  12:04 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Рајчевић: СНСД остаје стуб окупљања и доминантна политичка опција у Српској

Шеф Главног изборног штаба СНСД-а Срђан Рајчевић истакао је да је без дилеме народ широм Републике Српске дао повјерење СНСД-у, те да ову политичку партију у будућности и даље види као доминантну политичку опцију у Српској и у општинама у Федерацији БиХ где живи већинско српско становништво.
Срђан Рајчевић (фото: banjaluka.net) -
Срђан Рајчевић (фото: banjaluka.net)

- СНСД видим као политички стуб који ће, мијењајући се, јачати, и у свим срединама, нарочито у Бањалуци, окупљати онај интелектуални и људски капацитет који је потребан да би град и друштво ишло напред. Способни смо да препознамо поруке грађана и да на њих одговоримо. Водићемо и даље одговорну националну политику, отвараћемо се према неистомишљеницима, окупљати широке слојеве друштва. Нећемо подлећи негативним политичким појавама попут демагогије, популизма, општих мјеста и естрадног приступа, који не води ничему - поручио је Рајчевић.

Он је оцијенио да је Српској након изласка из здравствене кризе потребна озбиљна економска политика и способни људи који ће рјешавати проблеме.

- Одговорност насупрот импровизацији, то је оно што ће по мом дубоком увјерењу обиљежити политичку сцену у појединим локалним заједницама. Ту одговорност не носимо због избора, ни оних за двије, ни оних за четири године. Носимо је због свих оних који су увјерени да само снажна политичка партија чини снажном Републику Српску - рекао је Рајчевић за Српскаинфо.

Говорећи о протеклим локалним изборима, Рајчевић је нагласио да је у цјелини резултат СНСД-а одличан, са чињеницом губитка мјеста градоначелника у Бањалуци и Бијељини, која га је засјенила, подсјетивши да је ова странка добили начелнике и градоначелнике у 43 локалне заједнице, од тога у некима у којима нису били власт уназад 20 година.

Он је истакао да је на локалним изборима 2016. године СНСД имао 202.500 гласова, а на овим око 206.000 гласова.

- Без дилеме, народ је широм Српске дао повјерење СНСД. Међутим, можда и очекивано, сва пажња јавности је усмјерена на мјесто градоначелника Бањалуке, па се о томе ствара "хајп" иако су опозиционе странке по броју одборника у локалним заједницама доживјеле фијаско, укључујући Бањалуку и Бијељину, гдје је СНСД већ окупио нову скупштинску већину. Било како било, након одржаних избора битно је да су протекли у коректној атмосфери и да је Српска показала свој демократски капацитет - оцијенио је Рајчевић.

Он је нагласио да је сада потребно да свако у оквиру своје надлежности прионе на нимало лак посао управљања здравственом кризом и одржања економске стабилности, јер је вријеме испред нас, као друштва, веома изазовно.

- Ова 2020. година је једна од оних коју ниједна власт не би пожељела због здравствене кризе и проистеклих проблема, а ипак смо остварили раст, не само по броју општина, него и по укупном броју гласова - оцјењује Рајчевић.

Рајчевић је оцијенио да је њему лично, као некоме ко је рођен, одрастао и цијели живот, изузев једног периода студирања, живио у Бањалуци, тешко пао резултат кандидата СНСД-а за градоначелника.

- Међутим, такве ситуације нису неуобичајене у политици. Кампања је изгледала како је морала изгледати у датим околностима, радили смо неуморно мјесецима и то се у збиру, на нивоу Српске и општина у ФБиХ у којима живи наш народ, види. Уколико страначки врх утврди да постоји моја индивидуална одговорност, спреман сам да је сносим. У политици ништа и нико није константа, па ни ја - рекао је Рајчевић.

Он је нагласио да су бројна истраживања јавног мњења пред изборе говорила другачије од онога што се десило, те да је чињеница да су сва стварно спроведена, нефризирана истраживања, па и она на која се увијек ослањају, говорила супротно.

- Ништа се значајно није десило током кампање да би се однос снага у трци за градоначелника радикално промијенио, а промијенио се. Оставићемо то аналитичарима и на бази њихових налаза процјењивати односе, како интерно, тако и с коалиционим партнерима - рекао је Рајчевић.

На питање да ли СНСД остаје при ставу да за СПС нема мјеста у владајућој коалицији у Српској, иако је Горан Селак рекао да жели да остане у истом друштву, Рајчевић је рекао да рана анализа СНСД-а на одређеним бирачким мјестима недвосмислено показује да је СПС одступио од споразумом утврђених принципа и задатака, а да ли је СПС једини, остаје да се види.

- Сматрамо да ко год је, у оквиру активности партија чланица Видовданске коалиције, радио против заједничког кандидата, радио је против СНСД као носиоца коалиције. И тако ћемо се поставити. То је легитимно, требало би да је очекивано, а сигурно и основа на којој ћемо градити будуће коалиционе односе на нивоу Републике - поручио је Рајчевић.

Он је појаснио и да није распуштен Градски одбор СНСД Бањалука, иако је могуће да ће се ићи у том правцу.

- Бањалучки СНСД је највећи локални одбор и природно је да се поједини његови дијелови, или као цјелина, с времена на вријеме морају ставити под лупу страначког руководства. Потребно је оцијенити рад сваког мјесног и рејонског одбора у односу на циљеве, утврдити околности и одговорност, али и наградити и стимулисати оне који су остварили резултат. Ништа нема необично у периодичној ревизији стања локалног одбора, поготово након избора - рекао је Рајчевић.

Он је демантовао да је био фракција у СНСД у Бањалуци и да није комплетан Градски одбор радио за Игора Радојичића.

- Моја је оцјена да је одбор у цјелокупној својој структури, по дубини, радио одлично и прије и у току кампање. Квалитетно и систематично се радило на анимирању активиста и симпатизера, шириле су се поруке које су садржавале јасан концепт и визију дугорочног развоја града. Страначки резултат и остварени одборнички мандати су на нивоу оних из 2016. али је резултат за градоначелника разочаравајући, ако у обзир узмемо да је Игор Радојичић неко иза кога цијели локални и републички СНСД може поносно да стане, не само по основу резултата досадашњег рада него и по основу његових личних особина у односу на противкандидата. Али грађани су рекли своје и то треба поштовати - навео је Рајчевић.

Он сматра да промјена у случају ових избора у Бањалуци не значи промјену на боље, али и то ће бити предмет провјере на наредним изборима.

- Што се СНСД тиче, у времену испред нас је доста посла у смислу јачања и реорганизације градског одбора, увођења нових људи, разматрања нових идеја, едукације и свих других активности које ће водити ка поновном освајању функције градоначелника, који ће заједно са скупштинском већином радити на развоју Бањалуке. До тада, битно је да због добробити грађана свако ради свој посао - констатовао је Рајчевић.

Он је рекао да Извршни комитет СНСД још анализира изборне резултате у појединим локалним заједницама и од тога зависи какви ће потези бити повучени.

- Жао ми је што у Бијељини није препознат значај споразума Додик - Мићић и свега оног што је са собом носио у смислу развоја града и цијеле регије. Ипак, путем нове скупштинске већине је могуће наставити с радом на пројектима који су садржани у том споразуму. Надам се да ће и нови градоначелник имати на уму да је сарадња с републичким нивоом од великог значаја и да неће бити препрека напретку сопственог града - нагласио је Рајчевић.

На питање како ће СНСД, као и даље најјача странка, сарађивати с новим градоначелником Бањалуке, Рајчевић је рекао да ће то бити период једне занимљиве кохабитације с обзиром да је СНСД доминантан у локалном парламенту и да с коалицијом има скупштинску већину, а да је градоначелник из супротне политичке опције.

- Сигурно је да ће оно што је од општег интереса за град бити подржано, како од локалног парламента, тако и од републичких власти, али нећемо дозволити да СНСД ради, а да се градоначелник слика. Ипак је ово вријеме у којем градоначелник треба и мора показати своје умијеће управљања градом од 200.000 становника и бити способан да свакодневно рјешава њихове проблеме. Не желим да дајем никакве прогнозе, али се надам да ће зарад интереса свих нас који живимо у овом граду градоначелник моћи да одговори том задатку. Вријеме ће показати - нагласио је Рајчевић.

Када је ријеч о изјавама лидера СНСД-а Милорада Додика које су погрешно протумачене у јавности, Рајчевић је рекао да је познато да је он емотиван човјек и да му је, као некоме коме је крајем деведесетих и живот био више пута угрожен због тога што је, као тадашњи премијер, пријестоницу Српске измјестио у Бањалуку, да се на свим функцијама које је обављао до сада несебично залагао за Бањалуку и био одговоран за многе развојне пројекте, губитак функције градоначелника тешко пао.

- Познавајући га, те прве реакције бих приписао емоцији, а не пријетњама. Друга је ствар што једну изјаву која је дата у условима првих утисака сада сви користе да се СНСД и Додик прикажу као режим, као аутократе. Који би аутократски режим без и једне једине ријечи прихватио резултате избора и честитао исту ноћ политичким противницима? Шта је сада с причама да ће избори бити покрадени, да се спремају бугарски возови и остала чудеса? Ми смо кроз ове изборе ушли у трку не само с партијама опозиције, него и институцијама из Сарајева, политизованом Централном изборном комисијом и читавом мрежом медијске подршке нашим супарницима из Федерације БиХ. Као што видите, нисмо примједбовали. Навикли смо. И побиједили - констатовао је Рајчевић.

На питање како гледа на захтјев опозиције за понављањем избора у Добоју, Рајчевићј е појаснио да је и током кампање наглашавао, не само да СНСД у Добоју остварује видљиве резултате по питању развоја овог града и ужива повјерење становника, него се ради о изузетно снажној, јединственој и дисциплинованој организацији.

- Једном сам их у шали назвао "црвена фурија", а резултати ме нису демантовали. Опозиција, наравно, има право да оспорава резултате, али сада имамо парадоксалну ситуацију - опозицију која је одустала од избора на дан одржавања, а онда, по устаљеном рецепту, позивање на неправилности. Типично за некога ко је унапријед припремио алиби за пораз. Погледајмо Бањалуку. И ту је опозиција током цијеле кампање говорила о припреми изборне крађе, а након избора су се ућутали. Дакле, исти шаблон се у Добоју користи и након избора, а у Бањалуци не - указао је Рајчевић.

Коментаришући ставове неких од опозиционих лидера који су изјавили да су локални избори само увод у оно што слиједи на општим за двије године, Рајчевић је рекао да су једно жеље, а друго могућности.

- Опозиција на овим изборима безразложно тријумфује и по ко зна који пут упада у екстазу без основа. Довољан је само поглед на мапу Српске, па да се види да се њихов ентузијазам заснива на два градоначелничка мјеста без скупштинске већине и неколико општина које опет у збиру дају минус у односу на 2016. СДС је, на примјер, доживио потпуни потоп. Од некадашњег националног покрета Срба са ове стране Дрине сада је у ситуацији да у бројним локалним заједницама остварује минорне резултате, а негдје не прелази ни цензус. ПДП је направио минималан раст, и то искључиво у Бањалуци. Ако погледате структуру гласова, односно диспропорцију између носиоца листе и других кандидата за одборнике, лако се уочи да се ПДП прије поистовјећује с једним или два лица него што постоји и дјелује као организован политички субјект - појаснио је Рајчевић.

Он је додао да је појединима из супротног табора дугогодишњи статус скупштинског опозиционара одговарао јер их је лишавао одговорности према бирачима, док се за неке сада ситуација мијења, налазе се у нимало лаким улогама и биће потребно издржати тест времена и учињеног да би се по први пут могао оцијенити њихов рад и квалитет.

- Политика ипак, без озбира на свеприсутни тренд естрадизације, мора бити заснована на идеологији, концепту, организацији, активизму и конкретним дјелима. Потребно је пуно рада да се у политици иза себе нешто и остави. А политичари се мјере управо по томе - рекао је Рајчевић.

Он је нагласио да је СНСД имао међу кандидатима много младих људи и ако се узме у обзир да имају нове начелнике, Милинковића у Гацку, Вођевића у Мркоњић Граду, Вукадиновића у Фочи, Тешића у Пелагићеву, Глигорића у Челинцу и друге, онда могу рећи не да је успјела смјена генерација, него да се СНСД кадровски обновио, што је и природно.

"- ко томе додамо и огроман број младих људи који су нови одборници широм Републике Српске, јасно је да је СНСД добио нову снагу, која је потребна и за 2022. и за 2024. годину. Због величине странке СНСД обично није прва опција младим људима који желе да уђу и напредују у политици, јер је унутрашња конкуренција велика. Потребно је много труда, политичке едукације и одрицања да би се млад човјек у великом броју младих изборио за свој статус. Зато се они који успију да се остваре као одборници, начелници, градоначелници или функционери на другим нивоима већ сматрају искусним политичарима у односу на младе у другим политичким опцијама - рекао је Рајчевић.

Он је навео да је још рано за процјену, али све су прилике да ће СНСД заједно с коалиционим партнерима имати већину у Приједору и Источном Сарајеву.

- Још једном желим да нагласим да су Приједор и Источно Сарајево били позиционирани високо на листи наших приоритета на овим изборима и да је тај циљ остварен. Приједор због изласка из вишегодишње економске стагнације, а Источно Сарајево због свог стратешког значаја за цијелу регију - закључио је Рајчевић.