latinica  ћирилица
20/11/2020 |  12:21 ⇒ 12:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Палмер: Реформисана БиХ биће другачија

Замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални представник за Западни Балкан Метју Палмер коментарисао је Дејтонски споразум.
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2) -
Метју Палмер (фото:Screenshot/O2)

Уочи сутрашњег обиљежавања 25-годишњице од потписивања Дејтонског мировног споразума за БиХ, Палмер је рекао да је тај споразум довео до мира, али да је још много посла на развоју боље будућности за БиХ.

Палмер је у интервјуу за Глас Америке рекао да је Дејтонски споразум био успјешан у постизању свог примарног циља, у заустављању рата, насиља и патње, али да, како је рекао, још није испуњена визија БиХ интегрисане у европску породицу.

Увјерен је, истиче, да ће грађани БиХ "радећи заједно моћи да остваре ту визију како би осигурали европску будућност за себе и своју дјецу".

Упитан да ли је Дејтон постао препрека напретку земље или у садашњим оквирима постоји значајан простор за велике и важне реформе Палмер истиче да су реформе кључне.

Према његовим ријечима, реформисана БиХ, која ће се квалификовати за чланство у ЕУ, биће другачија БиХ.

- Систем мора бити функционалнији. Систем мора бити способнији за испоруку роба и услуга грађанима Босне и Херцеговине. И систем мора да сматра одговорним руководство. То мора бити транспарентно - рекао је Палмер, који сматра да политички лидери морају да схвате да им интерес мора бити наставак реформи које су неопходне да би Босна била успјешна.

- То је изазов, зар не? Јер оно о чему заправо говоримо је политичка воља. На крају, на грађанима Босне и Херцеговине је да одговорним сматрају своје лидере, да изразе своје жеље, амбиције, очекивања и у оној мјери у којој лидери не успијевају испунити та очекивања да их позивају на одговорност, укључујући посебно на изборима. То је суштина демократске праксе - рекао је Палмер.

Осврнувши се на још увијек незваничне резултате локалних избора у БиХ, посебно за Бањалуку и Сарајево, Палмер каже да они указују да су грађани пожељели да виде промјену.