latinica  ћирилица
20/11/2020 |  12:24 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Принц Филип: Чуваћемо патријархов завјет - Косово и слога

Принц Филип Карађорђевић изјавио је, поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја, да ће бити чуван његов завјет - не заборавити Косово и трудити се да српски народ буде јединствен и сложан.
Патријарх Иринеј и принц Филип Карађорђевић - Фото: РТРС
Патријарх Иринеј и принц Филип КарађорђевићФото: РТРС

- Тежак и суморан дан за нашу цркву и наш народ. Наш патријарх био је велики трудбеник, пожртвован и одговоран пастир, добар човјек и велики родољуб. У тешким и турбулентним временима у којима живимо, патријарх Иринеј показивао нам је пут мира, правде и љубави - навео је принц Филип.

Он је истакао да је одлазак патријарха велики губитак за Српску православну цркву и српски народ, али и велики губитак за његову породицу.

- У годинама за нама, постали смо добри пријатељи - вјенчао је моју супругу и мене, крстио је мог сина, на његове молбе и његовим благословом одлучио сам да се са супругом и сином дефинитивно доселим у Србију - навео је принц Филп.

Принц додаје да је патријарх Иринеј био први који им је пожелио добродошлицу по досељењу у Београд, те да га је подржавао и савјетовао,

- Захвалан сам Богу што сам посљедњих мјесеци доста времена провео крај њега. Памтићу сваку ријеч, сваки савјет, сваку његову причу, посебно приче о Косову и Метохији, које је толико волио и због нашег народа на Косову бескрајно бринуо и патио - навео је принц Филип.