latinica  ћирилица
20/11/2020 |  12:38 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Петковић: Патријарх Иринеј Србима на Космету био и подстрек и утјеха

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је упокојење Његове светости патријарха српског Иринеја тужан тренутак за цијели православни свијет и српски род, посебно за Србе на Косову и Метохији, којима је патријарх Иринеј био и подстрек и утјеха.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Петковић је подсјетио да је патријарх Иринеј судбину Срба на Косову и Метохији дијелио и као ученик, а касније као професор и ректор Призренске богословије, па све до данашњих дана, снажно и дубоко бринући о сваком Србину у јужној покрајини, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

- Нека би дао Бог да нам, у тренуцима неизмјерне жалости за упокојеним патријархом, његов живот, оличен у благородном и самопожртвованом служењу Цркви и народу, буду утјеха и надахнуће да наше напоре усмјеримо на очување љубави и мира, свуда гдје нас има, а посебно на нашем страдалном Косову и Метохији - навео је Петковић.

Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Иринеј /Гавриловић/ упокојио се јутрос у Војној ковид болници "Карабурма" у Београду.