latinica  ћирилица
20/11/2020 |  13:08 ⇒ 13:09 | Аутор: Б92

Серија о "чуду од дјетета" најгледанија на Нетфликсу

"Дамин гамбит" (Queen's Gambit), бави се животним путовањем једне младе шахисткиње. Можда на први поглед не звучи претјерано занимљиво, али није без разлога најгледанија на стриминг платформи Нетфликс.
Серија "Дамин гамбит" (Фото: Netflix) -
Серија "Дамин гамбит" (Фото: Netflix)

Иначе, серија је снимљена по роману Валтера Тревиса, и приповиједа причу о вртоглавом успону "чуда од дјетета", шахитскиње Елизабет Хармон, у сам врх ове игре "резервисане", прије свега, за мушкарце.

Ања Тејлор Џој, глумица која тумачи лик Бет Хармон, добила је многе позитивне критике због начина на који је одглумила у овој серији, а можда је још важније што су се међу импресиониранима нашли шахисти из стварног живота.

Тако је, на примјер, француски велемајстор Ентони Вириг рекао да је ова серија "нешто најбоље што је икада одгледао о шаху", а слично мисли и Бахар Куатли, предсједник француског шаховског савеза, преноси Индекс.

Ово не би требало да нас чуди толико, с обзиром на то да се "тајна успјеха" вјероватно крије у стручним савјетницима - то су били бивши свјетски првак и један од најбољих шахиста у историји Гари Каспаров, као и Брус Пандолфини, који се сматра најбољим америчким учитељем шаха.

Лик Бет Хармон, иначе, јделимично је инспирисан Бобијем Фишером, америчким чудом од дјетета који је постао свјетски првак 1972. године у "мечу вијека" са совјетским шахистом Борисом Спаским одржаним усред Хладног рата.