latinica  ћирилица
20/11/2020 |  13:26 | Аутор: СРНА

Обиљежене 102 године од уласка српске војске у Бањалуку

Служењем парастоса за све погинуле војнике и убијене цивиле у Првом свјетском рату и полагањем вијенаца и цвијећа на споменик бану Светиславу Милосављевићу данас су у Бањалуци обиљежене 102 године од уласка српске војске у овај град.
Служен парастос за све погинуле војнике и убијене цивиле - Фото: СРНА
Служен парастос за све погинуле војнике и убијене цивилеФото: СРНА

Министар рада и борачко-инвалдиске заштите Српске Душко Милуновић рекао је, након полагања вијенаца и цвијећа, да је 21. новембра 1918. године српска војска ушла у Бањалуку, а Срби на овим просторима угледали слободу након вишевјековног ропства под Турцима и 40 година под Аустроугарима.

Он је подсјетио да је српска војска "била избрисана са свих спискова, готово поражена", и да је прешла албанске планине оптерећена и болешћу и глађу и нападима Арнаута, те прешла у Грчку, васкрсла на Солунском фронту и побиједила.

Милуновић је рекао новинарима да су многи Срби са ових простора дали животе за слободу у Првом свјетском рату, додајући да је у дивизији, која је учествовала у пробоју Солунског фронта, учествовало око 25.000 бораца са ових простора.

Он је истакао да су Срби поднијели и највеће жртве у том рату, гдје је страдало готово 1,3 милиона Срба.

Помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Србије Зоран Милошевић рекао је да обиљежавањем дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године треба поручити младим генерацијама да се са поносом сјећају предака који су за слободу дали оно најскупље.

Он је нагласио да је српски народ увијек ратовао за слободу и да је свака слобода плаћена крвљу, наводећи податке да је у Првом свјетском рату више од 50 одсто становништва Србије, старости од 25 до 45 година, положило свој живот.

- Ми са правом морамо очекивати да се нама дозволи оно што и свима – да будемо своји на своме. Иако смо губили пуно живота, нисмо успели да будемо на једној територији. Надамо се да ћемо у једном тренутку доћи на то да живимо на једној територији - рекао је Милошевић и додао да Срби и Србија немају никаквих проблема да живе у миру и толеранцији са својим комшијама, са свима онима који им не мисле зло.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912-1918. године Небојша Куштриновић поносан је на претке који су донијели слободу, а који су били, како је оцијенио, помало заборављени након Другог свјетског рата.

Вијенце и цвијеће положили су представници институција Републике Српске – делегација Народне скупштине Републике Српске коју су чинили посланици Срђан Мазалица, Маринко Драгишић и Срђан Тодоровић, министар рада и борачко-инвалдиске заштите Српске Душко Милуновић и изасланик предсједника Републике Александра Мићић.

Вијенац су положили и помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Србије Зоран Милошевић и конзул-жеран Србије у Бањалуци Весна Маринковић.

Цвијеће су положили и представници града Бањалука и борачких организација проистеклих из претходног рата.

Овај догађај обиљежен је у организацији Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Војници српске војске из састава Првог батаљона 13. пјешадијског пука "Хајдук Вељко" под командом мајора Драгољуба Бајаловића ушли су на Аранђеловдан 1918. године у Бањалуку.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације - 53 одсто мушкараца у доби од 25 до 45 година.

Солунски фронт једна је од највећих операција у Великом рату, чији је резултат био капитулација Бугарске, Аустроугарске и Њемачке, ослобођење Србије и прелазак српске војске у прекодринске крајеве.