latinica  ћирилица
20/11/2020 |  13:55 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Жунић: Дејтон јасно каже - БиХ нема имовину

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштни Републике Српске Игор Жунић констатовао је да БиХ нема имовину и указао да то јасно пише у Устав БиХ, односно Анексу четири Дејтонског споразума, у којем су јасно побројане надлежности заједничких органа БиХ, док све остале припадају ентитетима.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

На питање Срне да прокоментарише критике које долазе из политичког Сарајева и појединих међународних организација у вези са реализацијом Пројекта ХЕС "Горња Дрина" коју су потписали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и предсједник Владе Србије Ана Брнабић, Жунић је подсјетио да је Уставни суд 2012. године испитивао да ли је Република Српска имала уставну надлежност да донесе Закон о статусу државне имовине која се налази на територији Републике Српске и под забраном је располагања.

- Предметним законом јасно је утврђено да ријеке Сава и Дрина теку кроз Републику Српску. Међутим, неспорно је да те двије ријеке чине дио државне границе према Републици Хрватској и Републици Србији, а уједно су и међународне пловне ријеке. Предметни закон, установљава искључиву надлежност Републике Српске над питањима унутрашње пловидбе на свим воденим токовима у Републици Српској, укључујући и ријеку Саву и ријеку Дрину, без обзира на то што су те ријеке дио државне границе и истовремено су и међународне пловне ријеке - појаснио је Жунић.

Такође, подсјетио је Жунић, и Закон о унутрашњој пловидби Републике Српске у складу је са Уставом Републике Српске и Република је надлежна за уређење области коришћења унутрашњих вода и обала њених унутрашњих вода, као и безбједност пловидбе на овим водама.

- Ако ћемо читати Дејтон онако како пише, БиХ је надлежна за вањску политику, вањскотрговинску, царинску, монетарну политику, финансирање институција и међународних обавеза БиХ, политику и регулисање питања имиграције, избјеглица и азила, провођење међународних и међуентитетских кривичноправних прописа, укључујући и односе са Интерполом, успостављање и функционисање заједничких и међународних комуникацијских средстава, регулисање међуентитетског транспорта и контрола ваздушног саобраћаја, тако да сви напади и критике који долазе из Сарајева су класични политички маркетинг бошњачких странака - истакао је Жунић.

Он је поновио да је у складу са Уставом Републике Српске, Српска надлежна за уређење области коришћења унутрашњих вода и обала унутрашњих вода Републике за пловидбу, као и безбједност пловидбе на овим водама.