latinica  ћирилица
20/11/2020 |  14:00 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Стевандић: Уважавати сувереност и конститутивност три народа и два ентитета

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да у БиХ још није схваћено да је једини залог будућности хармонија и уважавање виталних принципа суверености и конститутивности три народа и два ентитета.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је додао да је БиХ, због тога, на сваку годишњицу од потписивања Дејтонског споразума све ближе прошлости, а све даље од будућности.

- Правно оспоравање се може видјети у скоро сваком говору, а поготово на сваком партијском конгресу СДА и у спинованим причама у јавности у Федерацији БиХ, гдје грађане БиХ и даље покушавају подијелити на жртве и агресоре, те једне сузе учинити важнијим од других - рекао је Стевандић Срни.

Према његовим ријечима, док год буде постојала нада или политичка опција да један народ може да влада другима или да буде важнији од других, било ради свог положаја, броја или било којег другог фактора, Дејтон се неће обиљежавати као нешто што је завршено или је залог мира, већ нешто у шта нико суштински не вјерује, а формално се заклиње.

Општи оквирни споразум за мир у БиХ, познатији као Дејтонски мировни споразум, мировни је договор којим је прекинут грађански рат у БиХ.

Дан успостављања Дејтонског споразума, 21. новембар, републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.