latinica  ћирилица
20/11/2020 |  14:04 ⇒ 14:05 | Аутор: РТС

Вучић: Данас тугује Србија и цијело српство

Предсједник Србије Александaр Вучић упутио је Светом архијерејском синоду Српске православне цркве телеграм саучешћа поводом смрти Његове светости патријарха српског Иринеја.
Вучић са патријархом Иринејом (архив) - Фото: ТАНЈУГ
Вучић са патријархом Иринејом (архив)Фото: ТАНЈУГ

- У име грађана Републике Србије, као и у своје лично име, изражавам искрено саучешће поводом смрти Његове светости патријарха српског господина Иринеја. Данас тугује Србија и цијело српство. Упокојио се наш патријарх, тих и миран, добар и мирољубив човјек, наш одговорни духовни пастир. Умро је човјек какви бисмо сви вољели да будемо и онакав како нас наша вјера учи да будемо - наводи се у телеграму саучешћа.

Према Вучићевим ријечима, само велики народи могу да дају велике људе. Велики се роде и живе у свом народу, никад виши од њега и у свему покорни његовом добру и напретку.

- Велики људи не господаре, они служе. Њихов избор није било која страна него цијели народ. Они су стрпљиви на сумње, смирени у напетости и миротворни у свакој подјели и разлици. Спори на ријечи и брзи у доброти. И када их не видимо, знамо да су ту, осјећамо снагу њихове припадности своме роду, отаџбини и својој вјери - рекао је предсједник Србије.

Наш српски народ је имао велике патријархе и људе, а патријарх Иринеј је био један од њих, каже Вучић. 

- Онакав каквог је тражило ово вријеме и каквог је желио наш народ. Зато је, ношен поштовањем свога народа, и он бивао сваким даном све већи, све ближи и све милији сваком нашем домаћину, свакој Српкињи и Србину, ма гдје живели - наводи се у телеграму.

Истиче да је патријарх Иринеј био велики човјек српске цркве, православља и нашег српског народа.

- Наш народ може да буде поносан на таквог духовног пастира, као што је он увијек био поносан на свој народ и своју Цркву. Бог да му душу прости и да његовој души рајско насеље - наводи се у телеграму.