latinica  ћирилица
20/11/2020 |  14:26 ⇒ 14:28 | Аутор: СРНА

Епископ Теодосије: Завјет патријарха Иринеја - никада се не смијемо одрећи Косова и Метохије

Блаженопочивши патријарх српски Иринеј оставио је завјет српском народу да се никада не смије одрећи свог светог Косова и Метохије, изјавио је Срни Његово преосвештество владика рашко-призренски Теодосије.
Епископ рашко-призренски Теодосије - Фото: СРНА
Епископ рашко-призренски ТеодосијеФото: СРНА

Епископ Теодосије је истакао да је патријарху Иринеју припадала улога родитеља свих Срба, а да се то, прије свега, односило на српски народ на Косову и Метохији за који је имао велико разумијевање.

- Савјетовао је свима нама, посебно мени као епископу и свештенству да истрајемо на Косову и Метохији, да никада не напустимо ове свете просторе - рекао је владика Теодосије.

Епископ Теодосије је подсјетио на ријечи патријарха Иринеја да српски народ више неће постојати ако се одрекне Косова и Метохије, које је, како је говорио, света српска земља, наш Јерусалим, те срце и душа српског рода.

- Морамо истрајати на овим просторима и никада се не смијемо одрећи нашег светог Косова и Метохије. То је завјет, то је аманет који нам је оставио патријарх Иринеј - рекао је владика Теодосије.

Епископ рашко-призренски је апеловао на народ да послуша ријечи блажепочившег патријарха Иринеја да се сабере, уједини и, ако треба, жртвује за очување светог Косова и Метохије.

- Бог ће нама помоћи, како је то говорио блаженопочивши патријарх Павле, а понављао патријарх Иринеј, ако буде имао коме - поручио је владика Теодосије.

Он је истакао да ће патријарха српског Иринеја сви памтити по његовој скромности, досљедности и приступачности.

- Онакав какав је био као епископ нишки, такав је био и као патријарх - гостољубив, родитељ. Памтиће га и дјеца и сви људи добре воље - рекао је владика Теодосије, изражавајући, како каже, најдубља осјећања бола, али и радости, јер се патријарх Иринеј придружио светим.

Епископ рашко-призренски наводи да је патријарх Иринеј свима био узор - узор како у једноставности човјек може бити велики и достојанствен.

Изражавајући жаљење што су се у кратком времену упокојила "двојица родитеља" -митрополит црногорско-приморски Амфилохије и патријар Иринеј, владика Теодосије је рекао да их је Господ узео себи и да народ не смије бити очајан.

- Сада нас ближе Богу још јаче и снажније заступају, молећи се да истрајемо и да као људи будемо усправни пред свима чувајући своју вејру, своје светиње и свој народ - рекао је владика Теодосије.