latinica  ћирилица
20/11/2020 |  15:20 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Мандић: Патријарх Иринеј непоколебљиво бранио православну вјеру

Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић поручио је да је блаженопочивши патријарх српски Иринеј био велики духовник и подвижник, непоколебљиви бранич православне вјере, брижни пастир и предводник, велики човјек и Србин.
Андрија Мандић - Фото: РТРС
Андрија МандићФото: РТРС

У телеграму саучешћа Светом архијерејском сабору, српском народу и вјерницима СПЦ, Мандић је навео је патријарх Иринеј без одмора и умора радио на учвршћивању јединства Цркве и одбрани националног и духовног идентитета и јединства српског народа.

- Била је част привилегија ходати људским и духовним правцем који је он трасирао. Његов благослов и потпора у тренутку када се чинило да је све потонуло и изгубљено били су нам подстрек за одлучан отпор прогону и понижавању Српске православне цркве у Црној Гори - навео је Мандић.

Он је навео да је патријах Иринеј бдио над највећом раном српског народа овога вијека - Косовом, ни за тренутак не заборављајући ни све остале српске духовне енклаве од Аустралије, Африке и обје Америке.

Мандић је истакао да је патријарх Иринеј добро знао да ће долазећи на сахрану блаженопочившег митрополита Амфилохија ризиковати свој овоземаљски живот.

- Али, он је био један од оних људи који су истински вјеровали у живот вјечни и код њих та врста страха од губитка овоземаљског живота није постојала, јер су се они одавно опредијелили за Царство небеско - наводи Мандић.

Он додаје да је била велика част лично познавати патријарха Иринеја, а још виша привилегија бити под његовим благословом у одсудним борбама које су вођене за опстанак српског народа и Цркве у Црној Гори.

- У ове дане великих губитака и велике туге српског народа, аманети и благослови двојице великих пастира обавезују на још веће јединство и снажнији отпор покушајима да се обезвриједи допринос који је српски народ дао успостављању и историјском трајању Црне Горе и да се изгура на маргину политичке сцене - наводи Мандић.