latinica  ћирилица
20/11/2020 |  15:52 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Српска и Федерација БиХ за Коридор 5Ц заједничким пројектом (ВИДЕО)

Република Српска и Федерација БиХ изаћи ће пред међународне финансијере са заједничким пројектом изградање Коридора 5Ц, изјавио је премијер Српске Радован Вишковић, након састанка са федералним колегом Фадилом Новалићем. На састанку је истакнуто опредјељење за тјешњу сарадњу, посебно у здравству и економији.
Састанак Новалић - Вишковић (Фото: Влада Српске) - Фото: Тwitter
Састанак Новалић - Вишковић (Фото: Влада Српске)Фото: Тwitter

Критике иностраних финансијских институција да се Српска и ФБиХ на тржишту капитала појављују са малим, испарчаним пројектима на које се не могу пријавити велике европске и свјетске компаније, биле су полазна тачка. Коридор 5Ц зато ће бити заједнички пројекат, вриједан више од 800 милиона евра, са којим ће Српска и Федерација тражити финансијере и извођаче радова.

- Један дио Коридора 5Ц - фаза три и четири - иде кроз Републику Српску у дужини од 30 километара. Исто тако имамо и у ФБиХ од Зенице на овамо и договорили смо се да то кандидујемо као заједнички пројекат - истакао је пресједник Владе Републике Српске.

Заједничка тема два енитета је и хармонизовање мјера којима је циљ очување радних мјеста, заштита домаће производње, помоћ секторима погођеним пандемијом. Пад јавних прихода у ФБиХ и Српској, како је истакнуто, није превелик, па ни исплата плата, пензија и социјалних давања није угрожена.

- Међутим, нисмо сигурни да ћемо моћи одржати такав релативни мир у погледу и здравства и економије у наредном периоду. Зато смо се састали, не само да разговарамо о мјерама, него и о могућим сигурносним елементима уколико дође до ескалације читавог случаја било у здравственом или економском смислу - рекао је Новалић.

Истакнуто је да је, након двије године блокаде, недавно усаглашпен начин подјеле око 180 милиона КМ са рачуна Електропреноса БиХ. Крајем мјесеца биће одржана сједница Управног одбора Управе за индиректно опорезивање на којој би требало да буде потврђен договор од подјели 120 милиона КМ прикупљених од акциза на гориво.

Повезане вијести:

Вишковић: Ријешено мноштво питања