latinica  ћирилица
20/11/2020 |  17:09 ⇒ 23:32 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Није у плану "закључавање"

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да, иако је повећан број заражених вирусом корона, у Српској није у плану "закључавање", те да треба исконтролисати проводивост мјера које су на снази.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Наша намјера је да сада ништа не закључавамо, да остане све да функционише и ради, али да у оквиру тога имамо прописане мјере којих се морамо придржавати - рекла је Цвијановић.

Она је оцијенила да би било погубно још више гушити привреду.

- Желимо да не дође до те ситуације. Ако се деси случајно најгори сценарио, онда идете да спашавате људе и прибјегаваћете било чему - појаснила је Цвијановић.

Она је оцијенила да је Влада Српске у потпуности одговорила на ситацију изазвану вирусом корона, те да се здравствени сектор успјешно бори са огромним теретом.

Цвијановић је рекла да криза носи са собом различите изазове, укључујући и политичке, али је истакла да је Влада Републике Српске максимално одговорила, као и цјелокупан здравствени сектор.

- Оно што смо ми видјели у развијеним земљама и у њиховим здравственим системима био је аларм који је нас мобилисао. Живимо у земљи која је мање развијена, са нижим стандардом и са мањим могућностима када је у питању здравствени сектор, али смо одреаговали много боље него неке друге развијеније земље - рекла је Цвијановић за БХТ и додала да здравствени сектор носи огроман терет.

Предсједница Српске је оцијенила да се грађани углавном одговорно понашају, те је поручила да, због све већег броја заражених, одговорност мора бити још већа.

- Немам ниједну замјерку на здравствени сектор. Страшан терет носе наши здравствени радници. Они су хероји нашег доба, јер је ово, након рата, најстрашнија ситуација - рекла је Цвијановић.

Она није могла оцијенити да ли је најгоре прошло, али је истакла као позитивно то што су неке ствари у вези са вирусом корона сада предвидиве, као и то да је набављена сва неопходна опрема.

- Нисмо више у ситуацији у каквој смо били у марту да нема респиратора и заштитне маске. Није је тада имао нико у свијету - рекла је Цвијановић и додала да је највећа непознаница то што није могуће знати колико ће трајати ситуација изазвана ковидом 19.

Предсједница Српске је поручила да ће опоравак од пандемије трајати дуго у свим земљама у свијету, па и у Републици Српској.

Она истиче да су прописане санкције за појединце дале ефекте, додајући да људи разумију колико је ситуација сложена.

- Дођете у ситуацију да ли да казните неозбиљног појединца или да жртвујете грану привреде. Ми смо се одлучили да санкције сноси неодговорни појединац - рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске је рекла да је на почетку кризе било заједничких дјеловања са Федерацијом БиХ, али да сада нема заједничких активности, јер су оба ентитета креирала своје мјере за сузбијање ширења вируса корона.

- Било би боље да се мало више сарађује, али навикли смо се и овако - поручила је Цвијановић.