latinica  ћирилица
20/11/2020 |  17:19 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

Интервенционизам међународне заједнице је контрапродуктиван

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да спровођење Дејтонског споразума није довело до очекиваног међусобног разумијевања у БиХ, јер је интервенционизам међународне заједнице и бивших високих представника у БиХ био контрапродуктиван.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Разочаравајуће је низак ниво међусобог разумијевања и размјене мишљења с циљем постизања нечијег заједничког добра. Сматрам да је прескочена одређена фаза повјерења, као и да је интервенционизам међународне заједнице и бивших високих представника у БиХ био контрапродуктиван па је, наводно, изгледало да је БиХ као нешто напредовала - рекла је Цвијановић.

Она је изразила жаљење што су апетите "политичког Сарајева" све прошло вријеме беспоштедно прихватали и подржавали представници међународне заједнице и међународног фактора.

Према њеним ријечима, мир је неупитан дио суживота.

- Најбољи дио Дејтона свакако су мир, безбједност и стабилност на овим просторима, о чему све вријеме треба да воде рачуна и политички субјекти и грађани - поручила је Цвијановић.

Цвијановићева је за БХТ рекла да Република Српска не прихвата да јој неко намеће рјешења "на мишиће", као и да је неко пореди са стањем у Федерацији БиХ, гдје не могу да се договоре ни око формирање власти, ни око измјена Изборног закона.

- Ја желим да БиХ успије, али нисам сигурна да је овај рецепт за БиХ добар, јер наш пут јесте да се природно крећемо, да једни другима не сметамо, и да будемо пријатељи - навела је она.

Цвијановић је истакла да је садашње стање терет за све у БиХ.

Према њеним ријечима, да се БиХ придржавала изворног Дејтона, данас би ова земља имала сређеније, успјешније и боље друштво, у којем би било "више слуха за једне, друге и треће".

- Политичко Сарајево је то које умањује значај БиХ јер увијек некога са стране пита шта треба да ради. Формула би требало буде да се сви у БиХ придржавају уставних надлежности и да не губимо вријеме како неке надлежности наводно треба са ентитета пренијети на БиХ - истакла је Цвијановић.

Она је додала да политички живот треба да буде реалан.

Предсједница Републике Српске потврдила је да ће се и даље залагати за јаку, финансијску стабилну Српску, која ће у фокусу свог развоја имати просперитетне локалне заједнице, с циљем што ефикаснијег рјешавања њихових социјално-економских проблема.

Она је нагласила да мржња, која је понекад евидентна према Републици Српској, нема никаквог смисла, ни упоришта, јер су институције Српске одговорне, кооперативне и функционалне.