latinica  ћирилица
20/11/2020 |  17:42 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

Потврђена подршка Дејтонском мировном споразуму

Предсједништво БиХ одржало је данас видео-конференцију са представницима америчке администрације на челу са замјеником државног секретара Стефаном Бајгуном, помоћником државног секретара Фил Рикером и амбасадором у БиХ Ериком Нелсоном о међусобној сарадњи, на којој је потврђена подршка Дејтонском споразуму.
Предсједништво БиХ - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Предсједништво БиХФото: www.predsjednistvobih.ba

У току видео-конференције истакнуто да је 25 година од Дејтонског мировног споразума изванредна прилика да се још једном потврди снажна и недвосмислена подршка Дејтонском споразуму, односно потпуна приврженост дејтонским обавезама, те жаљење што неки међународни званичници различито тумаче одредбе овог споразума иако су оне јасно наведене.

- Овај споразум остаће упамћен као споразум који је успоставио основе политичког система у БиХ и донио мир - истакао је предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је информисао саговорнике из САД да је Предсједништво БиХ усагласило заједничку изјаву поводом 25 година потписивања споразума а која промовише одлуке овог мировног споразума.

Он је додао да је вријеме да се суверенитет врати БиХ, одласком високог представника за БиХ и удаљавањем страних судија из Уставног суда БиХ.

Фото: Предсједништво БиХ

Указано да је очигледно да САД и БиХ треба да наставе са одговарајућом сарадњом и данас, и исказано задовољство што САД подржавају БиХ и надаље, укључујући њено напредовање на европском путу.

Република Српска и БиХ остају посвећене пријатељству и даљој изградњи односа са САД и саговорник у вези са свим питањима која су актуелна или која се појаве у будућој сарадњи.

Додик је изразио задовољство због Споразума о нормализацији економских односа између Београда и Приштине од 4. септембра у Вашингтону.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ честитатао је САД на овом успјешном ангажману и оцијенио да је Споразум из Вашингтона свакако одлучујући допринос за свеобухватну нормализацију између Београда и Приштине која се сада очекује уз посредовање ЕУ.

Додик је изразио интерес да се сличан економски приступ САД, какав су већ примијениле према Београду и Приштини, примијени и на БиХ и остатак региона, јер ће се на тај начин створити услови за успјешан економски опоравак БиХ и других западно-балканских држава од посљедица пандемије вируса корона, као и за каснији успјешан развој.

- Предсједавајући Додик је поновио своју подршку успостављању "мини-Шенгена" и Регионалне економске области /и изразио задовољство због подршке коју су САД већ пружиле у овом смислу. Повезаност, односно покровитељство над 'мини-Шенгеном' од САД створиће услове за његово потпуно искоришћење у наредном периоду - саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Током састанка разговарано је и о успостављању "пет ге" мобилне мреже у БиХ и региону,а Додик је истакао да је чињеница да је "четири ге" мрежа у БиХ још у почетној фази тако да питање о развоју "пет ге" мреже још није на видику.

Он је нагласио да се питање "пет ге" мреже не смије политизовати с циљем стварања уског круга, који искључује одређене земље са посљедицама да негативно утиче на развој и фер конкуренцију у области телекомуникације.

- БиХ има намјеру да створи отворен, поштен и недискриминишући пословни амбијент за све телекомуникацијске компаније - рекао је Додик.

Он је изразио задовољство што су односи са НАТО савезом ријешени 2019. године и што је Програм реформи као темељни документ у овим односима прихваћен и поздрављен од Алијансе.

- У овом смислу, изразио сам очекивање да ће се Програм реформи успјешно спровести у времену које долази са основном назнаком да се питање чланства у НАТО не прејудицира - нагласио је Додик.