latinica  ћирилица
20/11/2020 |  17:47 ⇒ 17:48 | Аутор: СРНА

Херенда означаван као извршилац убистава војника ЈНА

На суђењу за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, свједоци одбране команданта Специјалне јединице МУП-а такозване РБиХ Драгана Викића рекли су да је Неџад Херенда у истрагама означаван као извршилац убистава заробљених војника у Великом парку, те изразили невјерицу да за 28 година није процесуиран.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Свједок Един Гараплија рекао је да је радио у Агенцији за истраживање и документацију /АИД/ када је 1996. године од директора Кемала Адемовића добио налог за хапшење Херенде због сумње да је починио ратни злочин у Великом парку.

Гараплија је навео да су Херенду привели и задржали 72 часа и да им је он током испитивања дао исказе за више случајева, те да није негирао да је починио убиства у Великом парку, а помињао је осам војника и четири цивила.

- Ти људи су нечији синови, браћа... а он је то тако говорио: `Побио сам четнике, шта хоћете? Знате ли кога сте ухапсили? Ја сам херој! Доведите ми Угљена. Ја сам у "Шевама" - испричао је Гараплија.

Он је напоменуо да су снимци са Херендиног испитивања предати Адемовићу, којем је "некад вјеровао", а који је, након што су му прослијеђена сва сазнања, прикривао ове злочине "да ли из страха или због фотеље".

Гараплија је испричао да је њему и двојици оперативаца касније суђено због отмице Херенде, а да су на крају осуђени за злостављање.

Он сматра да му је случај био "напакован" и да је послије схватио да њихово није ни било да истражују ратне злочине, већ да је ствар била у борби за фотеље и међусобна разрачунавања.

Гараплија је рекао да се Херенда током испитивања није позивао на Викића и није никада имао сазнања о умијешаности оптуженог ни његових специјалаца у било какав злочин, преноси Бирн.

Свједок Олег Чавка испричао је да је као тужилац испитао Херенду у Холандији 2015. године у оквиру истраге о убиству чланова породице Сефера Халиловића.

Он је навео да је некадашњи тужилац Филип Алкок у Холандији својевремено саслушао Херенду о злочину у Великом парку, те да је од судије у Холандији чуо да је Алкок тражио да Херенда никад не буде изручен БиХ "јер ће одмах бити убијен".

Чавка је рекао да је још више био зачуђен када му је судија рекла да Холандија никада неће изручити Херенду.

Он је навео и да је имао притиске од главног тужиоца /Горан Салиховић/ у вези са овим случајем и да је од њега добио наредбу да предмет врати Кантоналном тужилаштву у Сарајеву, мада сматра да је, као дјело тероризма, био у надлежности Тужилаштва БиХ.

Чавка је додао да није имао доказа да Херенду означи као осумњиченог.

Златко Милетић посвједочио је да се као директор Федералне управе полиције /ФУП/ сретао са документима у којима је Херенда означен као извршилац убистава у Великом парку.

Он је изјавио да је 1992. године био командир у Полицијској станици у Новом Сарајеву и да је знао за тај догађај, али да је мислио да ће органи Центра служби безбједности /ЦСБ/ обавити истрагу.

Милетић је навео да се као саизвршилац у документима наводио Мишо Жмиро, који је 1993. године убијен у Храсном.

Он је навео и да је био на увиђају и да су закључили да је починилац пришао с леђа Жмири и убио га из оружја са пригушивачем, те додао да сумња да би мотив овог убиства могло бити уклањање потенцијалног свједока.

Милетић је рекао и да никада није добио ниједну информацију да је Викић повезан са злочином у Великом парку, те да његова јединица није имала никакве везе са радом Државне безбједности, као ни са Мишом Жмиром или Јуком Празином.

На питање шта је Викић могао урадити након убистава у Великом парку, Милетић је одговорио: "Да обавијести ЦСБ". Након потпитања, свједок је кориговао одговор и рекао да је требао обавијестити министра, а он ЦСБ.

Милетић је изјавио и да не може да вјерује да надлежне институције још нису расвијетлиле овај случај и да је Херенда и даље на слободи.

Суђење ће бити настављено 11. децембра.