latinica  ћирилица
20/11/2020 |  18:04 ⇒ 23:31 | Аутор: СРНА

Школски објекти дезинфиковани, од понедјељка настава у школама

Од понедјељка, 23. новембра, након обављене дезинфекције, биће настављена настава у свим основним и средњим школама у Републици Српској, осим оних које су затражиле одобрење за наставу на даљину, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.
Дезинфекција школских објеката (Фото:banjaluka.rs.ba) -
Дезинфекција школских објеката (Фото:banjaluka.rs.ba)

У складу са захтјевима усљед неповољних епидемиолошких околности, настава на даљину од понедјељка, 23. новембра, биће и даље организована у Католичком школском центру у Бањалуци, Основној школи "Горња Слатина" у Шамцу, те у свим основним и средњим школама са подручја града Требиња.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да су све школе, које су ове седмице организовале наставу на даљину, то завршиле са успјехом, те да је данас завршена и дезинфекција просторија у овим школама чије су просторије коршитене као бирачка мјеста на протеклим локалним изборима.

- У седмици послије одржаних локалних избора све школе су успјешно организовале наставу на даљину користећи доступна средства за електронску коминикацију и уз емитоване школске часове на програму Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ - рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, осим школа које су добиле одобрење за извођење наставе на даљину, остале школе у Републици Српској спремне су да у понедјељак дочекају ученике у школским просторијама и наставе са редовним васпитно-образовним радом у школама.

Тривићева је појаснила да то значи да се од понедјељка ученици основних и средњих школа у Републици Српској безбједно могу вратити у школске клупе.

Она је потврдила да је у периоду од понедјељка, 16. новембра, до данас, и прије планираног рока за то, Републичка управа цивилне заштите извршила дезинфекцију у свим школама, Дому ученика у Добоју, те установама културе чије су просторије кориштене као бирачка мјеста, а у складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације.

У том периоду све школе које су организовале васпитно-образовни рад изван просторија школе, биле су дужне да изводе наставу на даљину кориштењем средстава електронске комуникације и у складу са њиховим могућностима и праксама.

Ученици основних школа наставне часове могли су пратити и путем програма Радио-телевизије Републике Српске /"Школски час"/, односно путем портала РТРС-а /www.ртрс.тв/.

Из Министарства подсјећају да је васпитно-образовни рад у основним и средњим школама у Републици Српској организован у складу са Планом организовања рада основних и средњих школа и ђачких домова у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона, као и препорукама за организацију наставног процеса, препорукама за запослено особље и препорукама за ученике које је донио Институт за јавно здравство Српске у сарадњи са Министарством просвјете и културе Српске.