latinica  ћирилица
20/11/2020 |  18:15 ⇒ 18:20 | Аутор: СРНА

"СНСД као најјача политичка партија потврдила своју позицију"

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић истакла је да су протекли локални избори потврдили да је СНСД остала побједничка, доминантна и упечатљива партија.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

Цвијановић је рекла да је задовољна како су локални избори у БиХ проведени, с обзиром на сложену епидемиолошку ситуацију, као и чињеницом да је СНСД, као најјача политичка партија, потврдила своју позицију широм Републике Српске и у Федерацији БиХ у три мјеста.

Она је додала да је, у глобалу задовољна и чињеницом да је СНСД нека мјеста први пут освојио након много година, као на примјер у Приједору.

Цвијановић је нагласила да је за њу губитак позиције градоначелника у Бањалуци разочаравајуће, али да је СНСД остао побједничка партија која ће имати већину у локалном парламенту.

Она је рекла да је синдром главног града у контексту владајућих партија које су у националним владама врло упечатљив, те навела примјер да такве партије нису на власти у Аустрији, Пољској, Великој Британији.

- Није то неуобичајена ствар, јер нека врења и избацивање неких нових политичких фигура су ствари које се обично дешавају у великом граду - додала је она.

Цвијановић је истакла да је задовољна оним што је СНСД заједно са својим коалиционим партнерима дао Бањалуци у протеклим годинама.

- Бањалука је била једна варош, а постала је главни град Републике Српске, административни центар, врло конкурентан и примамљив град за живот - истакла је она.

Цвијановић је истакла да та политика није одбачена, јер постоји чврста скупштинска већина састављена од СНСД-а, који је остао политичка партија број један, заједно са коалиционим партнерима.

- Имамо сада политику на два терена и то не би требало да буде на штету Бањалуке. Да је политика различита, то ће се свакако видјети. Једни су апсолутно заузели скупштинску већину, а други дошли до позиције градоначелника - навела је Цвијановић.

Она је истакла да ће ово бити изазовно вријеме посебно за Бањалуку, јер новоизабрани градоначелник нема скупштинску већину.

- Важно је обезбиједити да Бањалука не стагнира, а ја се бојим да би могла да стагнира и бојим се да градоначелник неће бити у стању да изврши оно што је обећавао - нагласила је она за БХТ1.

Цвијановић је нагласила да онај ко обећава, дужан је и да то проводи, те оцијенила да ту неће бити довољно компетентности и стручности да би се омогућило да Бањалука даље напредује.

Цвијановић је рекла да примјећује да федерални медији "прилично троше" новоизабраног градоначелника Бањалуке наводећи га на оне теме које су важне бошњачкој политици и да види да се он ту "прилично клиже".

- Да би сте били политичар од формата и да се бавите одређеним пословима, морате бити заокружени и да се бавите својим пословима који су дневно оперативни, а да разумијете и политички контекст и да томе одговорите. Да ли ће он то урадити, до њега је - рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, свако ко је изабран има шансу и обавезу да изврши оно на основу чега је добио гласове.

- Оно што мора да постоји је чврста веза републичких и локалних власти. Морамо заједно да даље крећемо - поручила је она.

Цвијановић је оцијенила да је епидемиолошка ситуација изазвана вирусом корона утицала на излазност на локалним изборима, као и да криза утиче и на резултате избора.

- Мени је остала као тужна политичка чињеница, да смо послије поплава 2014. године, када смо имали толико проблема и тако брзо као власт интервенисали, помогли људима и привреди на различите начине, заиста смо реаговали брзо и добро и били похваљени од свих, да то није препознато у неким општинама за које сматрам да је требало да буде - рекла је Цвијановић, која је предсједница Републике Српске.

Према њеним ријечима, резултати избора не могу утицати на рад предсједника Републике и да ће и даље постојати стабилност Републике Српске, јер грађани заслужују развијену, стабилну и мирну Републику.

Она је рекла да замјера што је Централна изборна комисија именована на начин како је именована, што људи у иностранству нису добили материјале и слично, али да је најважније шта се ради на дан избора и да су бирачки одбори обавили свој посао.