latinica  ћирилица
20/11/2020 |  18:36 ⇒ 18:41 | Аутор: СРНА

Телеграми саучешћа поводом упокојења патријарха Иринеја

Званичници и лидери политичких партија у Црној Гори упутили су Српској православној цркви, свештенству, монаштву и вјерницима саучешћа поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја.
Застава Црне Горе - Фото: илустрација
Застава Црне ГореФото: илустрација

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић у телеграму је навео да је са жаљењем примио вијест о смрти Његове светости патријарха српског Иринеја.

- Молим вас да моја саосјећања пренесете и његовим најближима - наводи се у Ђукановићевом телеграму упућеном Синоду СПЦ.

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић истакао је у телеграму да је српски народ изгубио не само свог духовног пастира, већ велику и историјску личност, која је обиљежила "врло тешку деценију" за српски народ, Цркву и државу.

- До посљедњег свога даха предано је служио Цркви и народу, не одступајући ни мало, свјестан да због својих дубоких година и нарушеног здравља ризикује и сопствени живот. То је, недавно показао када је упркос тешкој епидемиолошкој ситуацији одлучио да се, заједно са браћом архиријерима и верним народом, достојно опрости и испрати свога брата у Христу и служби - блаженог спомена митрополита црногорско-приморског Амфилохија - наводи се, између осталог, у телеграму Божовића.

Предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић истакао је да су српски народ и СПЦ остали без свог духовног поглавара, који је "смјерно, али самоувјерено и храбро настављао јеванђељски пут достојан својих претходника.

Предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић истакао је да је патријарх Иринеј увијек када је Србима у Црној Гори било најтеже, давао духовну и моралну подршку и лидерима Срба и српском народу у Црној Гори.

Предсједник Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић нагласио је да су вјерници у патријарху Иринеју препознавали оличење хришћанске благости и мудрости, истичући да је патријарх у тешким временима био глас разума, мира и толеранције, који је вјеровао у побједу добра над свим недаћама.

Из Уједињене Црне Горе истакли су да је патријарх Иринеј био значајна личност црквене и укупне националне историје, неко ко је с великим животним искуством припремио СПЦ за ново вријеме, другачијих и убрзаних изазова.

- Сјећаћемо га се са љубављу и захвалношћу јер је у највећим догађајима био са нама, много пута боравио у Црној Гори и са дивљењем, не штедећи најљепше ријечи, говорио о духовном препороду наших људи и духовној снази нашег почившег митрополита Амфилохија - навели су из Уједињене Црне Горе.

Његова светост патријарх српски Иринеј преминуо је јутрос у Београду, а биће сахрањен у недјељу, 22. новембра, у крипти Храма Светог Саве у Београду.