latinica  ћирилица
20/11/2020 |  18:52 ⇒ 23:00 | Аутор: РТРС

Најважније поруке блаженопочившег патријарха (ВИДЕО)

Блаженопочивши патријарх Иринеј често је посјећивао Републику Српску, гдје је дочекиван као истински духовни вођа цјелокупног српског народа. Патријарх је бдио и над Косовом и Метохијом и над Црном Гором, чувајући духовно јединство српског народа.
Патријарх Иринеј -
Патријарх Иринеј

Поруке блаженопочившег патријарха о јединству српског народа у Србији и Републици Српској представљају духовно завјештање Његове светости.

- Није битно да ли смо у једној или двије државе, али је битно да као народ имамо иста осјећања, држимо се културних, историјских и других веза. То је жеља Срба у Србији и Републици Српској - причао је блаженопочивши патријарх српски Иринеј.

Упокојени патријарх често је цитирао ријечи из Јеванђеља, "Носите бремена један другога и тако ћете испунити Закон Христов", поручујући нашој, али и генерацијама које долазе, да ћемо српско духовно и национално јединство потврдити тако што ћемо бринути једни о другима.

- Да смо заједно, да смо упознати са оним што се дешава у Србији и са оним што се дешава у Републици Српској, и да једни другима у највећој могућој мјери пружамо помоћ и помогнемо - истицао је патријарх.

Ходећи светом косовско-метохијском земљом, патријарх је, под сводовима древне Пећке патријаршије, призивао светитеље из нашег рода, да нас подрже, оснаже и охрабре, како бисмо сачували Косово и Метохију, како бисмо сачували себе.

- Да ће нас Господ њиховим молитвама и некаквом правдом људском учинити да овај простор буде и остане и сада српски, као што је то вијековима - причао је блаженопочивши патријарх српски Иринеј.

Подржавајући Српску православну цркву у Црној Гори, у борби за очување њених светиња, патријарх је на видјело истине износио неспорне историјске чињенице.

- Него је Српска црква и родила и подигла Црну Гору. Да није Српске цркве Црна Гора данас не би ни постојала. То је чињеница. Тамо су митрополити били господари Црне Горе - бесједио је Иринеј.

Патријарх Иринеј заувијек је напустио кормило Српске православне цркве и своја духовна чеда, али остају његове поруке, као опомена и као путоказ.