latinica  ћирилица
20/11/2020 |  19:03 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Још једна паљевина српског имања у ФБиХ (ВИДЕО)

У Сарајеву још један насртај на српску имовину. У насељу Доглоди запаљена је кућа Борислава Берјана, који са породицом након дејтонског егзодуса сарајевских Срба живи у Вишеграду. И није ово први некажњени напад на имовину породице Берјан. До темеља је срушена друга кућа, запаљен помоћни објекат, уништавани надгробни споменици предака. И за сваки злочин, па и овај, из МУП-а Кантона Сарајево, исти одговор - полиција трага за починиоцима.
Још једна паљевина српског имања у ФБиХ - Фото: РТРС
Још једна паљевина српског имања у ФБиХФото: РТРС

Ни 20 дана како је повратник Саво Билановић у околини Бусоваче, беспомоћно руке кршио над згариштем, запаљена је кућа породице Берјан. Пламен у намјештеном, а неусељеном поткровљу куће примијетиле су комшије, јутрос нешто иза четири часа. Ватрогасци су успјели да спасу тек да ватра не прогута цијели објекат.

- Одавде кад смо отишли једанпута, дошли смо на ледину, са ледине смо створили опет двије куће, ја и син и смјестили се. Ово смо мислили оставити унуку и остаће унуку. Ђед ће ово направити. Направиће ђед - бришући сузе прича Борислав Берјан.

У МУП-у Кантона Сарајево, чији су службеници извршили увиђај, тек флоскуларни одговор.

- По изјави судског вјештака, пожар је изазван употребом отвореног пламена. Полицијски службеници настављају рад на документовању кривичног дјела - наводи се у саопштењу МУП-а Кантона Сарајево.

Ни у приземље куће, Борислав не може! У њему је пуне четири године живјела бошњачка породица Вукас. Дијете са посебним потребама, нагнало га је да им смјештај уступи – без икакве накнаде. Од ноћас, врата закључана! Брава промијењена. А Борислав нема снаге да развали једини преостали му, нада се, неуништени кутак, некадашњег дома.

- Тај Кантон Сарајево очигледно нема ни мрву једне мултиетничке димензије. Чињенице говоре о томе да Срби сваки дан имају проблеме на територији Кантона Сарајево - поручио је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Свједоче малобројни Срби из Бориног комшилука о учесталом черупању и девастирању српске имовине. Рођака Мила о премлаћивању, након којег је на глави имала 19 копчи и нагњечење лобање. О, на терасу баченој, запаљеној смјеси, коју је уз тешку муку успјела да угаси. И када изопачене актере пронађу жртве, умјесто полиције, од правосуђа добију само условну казну. Више ни Борислав не очекује. Јер сви досадашњи насртају на његову имовину остали су некажњени. О постојању друге куће, тик уз запаљену, свједоче само темељи у коров зарасли. И пожутјели нацрт. Рушена је од 1997. Комшије грађевински материјал разносиле, као своје. Деценију касније запаљен је и помоћни објекат у дворишту. Са ноћас запаљеног, као из самопослуге, небројено пута скидана је столарија. А Боро нову куповао! И опет каже, неће дједовину на којој су рођене и одрасле најмање четири генерације Берјана, напустити.

- Овдје ће мој унук се вратити, кад тад, мој Коста који носи прађедово име, јер је његова ђедовина, прађедовина - оптимистички поручује Борислав Берјан.