latinica  ћирилица
20/11/2020 |  19:15 ⇒ 22:00 | Аутор: СРНА

САНУ: Патријарх својом мудрошћу нудио утјеху и разумијевање

Српска академија наука и уметности упутила је Светом архијерејском Синоду Српске православне цркве саучешће поводом упокојења Његове светости патријарха српског Иринеја.
САНУ - Фото: B92
САНУФото: B92

- У свим недаћама кроз које пролазимо, а ова година је својом трагиком некако
посебна у тим недаћама, Његова светост, наш патријарх, је својом мудрошћу нудио утеху и разумевање међу људима. Његов лик остаће дубоко урезан међу свима нама - саопштено је из Извршног одбора САНУ.

У саопштењу се наводи да је САНУ према блаженопочившем патријарху увијек гајила изразито поштовање, препознајући у његовој личности симболику представљања читаве Српске православне цркве као вишевјековног духовног заточника српског народа и историјског чувара његових институција.

"Била је привилегија и охрабрење налазити у блаженопочившем патријарху пажљивог, мудрог и добронамерног саговорника. Нека му је лака земља нашег рода", наводи се у саучешћу САНУ.

Његова светост патријарх српски Иринеј преминуо је јутрос у Београду у 90. години од посљедица вируса корона. Патријарх ће бити сахрањен у недјељу, 22. новембра, у крипти Храма Светог Саве.