latinica  ћирилица
20/11/2020 |  19:56 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Подршка ЕУ у рјешавању социјалних и економских ефеката пандемије

ЕУ је и даље снажно ангажована на пружању помоћи БиХ у рјешавању социјалних и економских ефеката пандемије вируса корона, а то укључује до 250 милиона евра макрофинансијске помоћи кроз зајам за задовољавање повећаних потреба за спољним и буџетским финансирањем, констатовано је на састанку Пододбора за економска и финансијска питања и статистику између ЕУ и БиХ.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Учесници петог састанка Пододбора за економска и финансијска питања и статистику између ЕУ и БиХ, који је одржан јуче и данас, разговарали су о макроекономској стабилности, фискалној политици, функционисању тржишне економије, конкурентности и продуктивности привреде, јавној интерној финансијској контроли и статистикама.

Очекује се да ће даље ширење ковида-19 и глобална економска криза негативно утицати на социоекономску ситуацију у земљи.

У име БиХ састанком је предсједавала Вера Летица, помоћник министра при Министарству финансија и трезора у Савјету министара и шеф јединице при Генералном директорату за економска и финансијска питања Европске комисије Уве Стам, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Пододбор се осврнуо на најважнија економска кретања и реформе током протекле године, укључујући ефекте пандемије вируса корона.

У саопштењу се истиче да квалитет економског управљања нарушава недовољна сарадња на ентитетским и нивоу БиХ.

Комисија је, како се наводи, подсјетила да препреку дугорочном расту и конвергенцији и даље представљају неадекватно пословно окружење, ниска стопа инвестиција, знатне слабости на тржишту рада и образовном систему земље, слаб квалитет фискалног управљања, висок утицај земље на економију, слаба владавина закона и недостатак иновација.

У саопштењу се додаје да је Комисија нагласила снажну потребу за ефикасним и добро координисаним структурним реформама, имајући у виду да су структурне слабости погоршане пандемијом вируса корона.

Комисија је подсјетила да је квалитет фискалног управљања и даље низак, уз изостанак средњорочног планирања, неефикасност потрошње /укључујући у јавном здравственом сектору/ и снажан фокус на задржавању тренутних образаца потрошње, посебно када је ријеч о платама у јавном сектору и социјалним трансферима, занемарујући притом неопходне јавне инвестиције.

Комисија је поздравила стабилност коју подржава аранжман валутног одбора.

- За обликовање економије у контексту након кризе кључан је координисани одговор власти кроз политике. Комисија је охрабрила БиХ да у потпуности примијени смјернице политика утврђених у заједничким закључцима економског и финансијског дијалога и осигура досљедну политичку подршку, високу видљивост, власништво у цијелој земљи и усклађеност Програма економских реформи - наведено је у саопштењу.

Комисија је охрабрила БиХ да усвоји свеобухватан заједнички оквир о јавној интерној финансијској контроли и управљачкој одговорности.

У саопштењу се додаје да је Комисија поновила да би БиХ требала да унаприједи достављање благовремених и исцрпних статистика у складу са стандардима ЕУ.