latinica  ћирилица
20/11/2020 |  21:14 ⇒ 21:25 | Аутор: СРНА

У хуманој акцији више од 200 кадета МУП-а Српске (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да се акцији добровољног даривања крви, која се традиционално организује поводом славе Министарства унутрашњих послова - Аранђеловдана, одазвало више од 200 кадета.
Акција добровољног давања крви - Фото: СРНА
Акција добровољног давања крвиФото: СРНА

Приликом посјете кадетима који су данас даровали крв у Заводу за трансфузијску медицину, Лукач је нагласио да је ово четврти пут ове године да су се припадници МУП-а одазвали позиву Завода за трансфузијску медицину да попуне залихе крви које су на минимуму.

- Овај пут акцији су се одазвали наши кадети, који су недавно започели своје школовање на Полицијској академији. Више од 200 младих људи се одмах одазвало позиву, што доказује на наши припадници нису обукли униформу само да би проводили полицијске послове, одржавали јавни ред и мир и борили се против криминала, већ и да би учествовали у хуманим акцијама, а ово је сигурна једна од најхуманијих - рекао је Лукач у Бањалуци.

Директорка Завода за трансфузијску медицину Гордана Гузијан истакла је да је ова акција МУП-а од великог значаја, јер су у посљедње три седмице, како се нагло повећао број обољелих од ковида 19, нагло смањио број добровољних давалаца.

- Многе акције планиране на теренима су отказане због епидемиолошке ситуације, тако да у посљедње вријеме радимо са знатно смањеним залихама крви. Надамо се да ћемо оваквим акцијама успјети да попунимо резерве да би Универзитетски клинички центар могао нормално да функционише - навела је Гузијанова.

Она је нагласила да Завод има јако добру сарадњу са МУП-ом, те да су само у периоду епидемије организоване четири акције даривања крви њихових припадника.

- Велики број приданика МУП-а је долазио даривати крв и самоиницијативно. Данас се акцији одазвало више од 200 младих кадета Полицијске академије, а због поштовања епидемиолошких мјера акција се организује три дана - рекла је Гузијанова.

Према њеним ријечима, поред сталних потреба крви у случајевима збрињавања повријеђених у саобраћајним несрећама, породиља, те других стања, крв је све чешће потребна и за лијечење обољелих од ковида 19.

Кадет Осме класе Специјалне антитеросристичке јединице МУП-а Стефан Ковачевић данас је четврти пут даривао крв.

- Драго ми је што сам се одазвао овом позиву и што моје мало некоме може да значи много - поручио је Ковачевић.

Осим Лукача, кадете који су данас даровали крв, посјетио је и директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић.