latinica  ћирилица
20/11/2020 |  21:57 ⇒ 22:00 | Аутор: sputniknews.com

Порука владике Атанасија Јевтића за упокојеног патријарха (ВИДЕО)

Први помен упокојеном патријарху Иринеју одржан је рано јутрос у параклису Призренске богословије, гдје је он био и ђак и професор.
Умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије - Фото: СРНА
Умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски АтанасијеФото: СРНА

Чим су чули тужну вијест, ђаци су се окупили и помолили за душу свог патријарха. Придружио им се умировљени владика Атанасије Јевтић који је допутовао из Требиња.

Патријарх Иринеј био је посебно везан за Косово и Метохију, стасавао је у Призрену као ђак богословије, а касније своје знање преносио новим ђацима као професор, али и ректор ове важне установе која је изњедрила генерације богослова.

Умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије у Призрен је стигао како би ђацима Богословије одржао предавање из хришћанке антропологије, али се прво са њима помолио за упокојеног патријарха, а касније му посветио и дио излагања.

- Волио бих да одем на сахрану, написао сам му неколико оштрих писама, јер се нисмо око свега слагали, посебно око политике, око Косова. Ако одем рећи ћу му, ваша светости, опростите ми ако сам вас као човјека некада увриједио, вјероватно јесам, па ми сада опростите на томе - подијелио је своје размишљање са ђацима владика Атанасије.

Уписујући се у Летопис Богословије, он је патријарха Иринеја назвао светим и оставио помен о томе да се за покој његове душе помолио заједно са ђацима и професорима.

Упокојени патријарх Иринеј увијек се радо враћао у Призренску богословију, а најрадоснији је био 15. маја 2016. године, када је освештана његова школа, послије рата и погрома, васкрсла из пепела.