latinica  ћирилица
21/11/2020 |  08:27 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Цвијановић: БиХ би била успјешна да је организована на бази Дејтона

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да би БиХ била прилично успјешна земља да јој је дозвољено да од почетка организује свој унутрашњи политички и сваки други живот на бази онога што је дефинисано Дејтонским мировним споразумом.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Нажалост, то није тако. Долазило је до страшних девијација, неке од њих су се дешавале захваљујући интервенцијама високих представника, неке су се дешавале због неке наивности и вјере да, уколико нешто прихватите, имаћете систем који ће бити бољи, јефтинији, ефикаснији, рационалнији... Међутим, то се никад није десило и данас се са правом питамо - гдје се ми налазимо и шта се то дешавало са самим споразумом - истакла је Цвијановић поводом 25 година од питписивања Дејтонског споразма.

Истакла је да је протеклих година био огроман притисак на самом уставном поретку, те да, стога, сви можемо бити задовољни чињеницом да је Република Српска опстала, да иде напријед и одолијева изазовима.

- Исто тако, можемо да будемо незадовољни чињеницом или свијешћу о томе да би били још бољи и успјешнији управо да није било оваквог прекрајања нашег унутрашњег поретка - нагласила је Цвијановић.

Истакла је да би тада више шансе има сви, и БиХ у цјелини, а посебно Република Српска.

- Када то кажем, мислим да су силне надлежности отете од Републике Српске и пренесене на ниво БиХ, најчешће интервенцијом страног фактора оличеног кроз високе представнике. Ту постоји једна посебно опасна теза и једна лажна која говори о томе како би наводно БиХ постала успјешнија земља ако постане грађанска - указала је предсједница Српске.

Она је нагласила да са правом каже да је то лажна теза и нешто на што не треба трошити ни политичко ни биолошко вријеме, нити енергију, зато што сагласности о тако нечему нема.

Цвијановић сматра да спровођење Дејтонског споразума, нажалост, није довело до очекиваног међусобног разумијевања у БиХ, јер је интервенционизам међународне заједнице и бивших високих представника у БиХ био контрапродуктиван.

- Разочаравајуће је низак ниво међусобог разумијевања и размјене мишљења с циљем постизања нечијег заједничког добра. Сматрам да је прескочена одређена фаза повјерења, као и да је интервенционизам међународне заједнице и бивших високих представника у БиХ био контрапродуктиван па је, наводно, изгледало да је БиХ као нешто напредовала - рекла је Цвијановић.

Изразила је жаљење што су апетите "политичког Сарајева" све прошло вријеме беспоштедно прихватали и подржавали представници међународне заједнице и међународног фактора.

Према њеним ријечима, мир је неупитан дио суживота.

- Најбољи дио Дејтона свакако су мир, безбједност и стабилност на овим просторима, о чему све вријеме треба да воде рачуна и политички субјекти и грађани - поручила је Цвијановићева.

Цвијановић је нагласила да Република Српска не прихвата да јој неко намеће рјешења "на мишиће", као и да је неко пореди са стањем у Федерацији БиХ, гдје не могу да се договоре ни око формирање власти, ни око измјена Изборног закона.

- Политичко Сарајево је то које умањује значај БиХ јер увијек некога са стране пита шта треба да ради. Формула би требало буде да се сви у БиХ придржавају уставних надлежности и да не губимо вријеме како неке надлежности наводно треба са ентитета пренијети на БиХ - поручила је предсједнца Републике Српске.