latinica  ћирилица
21/11/2020 |  12:47 ⇒ 12:56 | Аутор: РТРС

У манастиру Свете Теодоре служен помен за упокојеног патријарха Иринеја

У манастиру Свете Теодоре у Солуну служен је помен за упокојеног патријарха српског Иринеја.
Помен за упокојеног патријарха Иринеја - Фото: РТРС
Помен за упокојеног патријарха ИринејаФото: РТРС

Свету заупокојену литургију служио је архимандрит Сергије Пушкар, клирик Средње Западно-Америчке и Новограчаничке епархије.

Његову поруку, преносимо у цјелости:

Света Тројице Боже наш,

Прими душу вјернога слуге Свога новопрестављеног архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и Патријарха Српског г.г. Иринеја.

Непоколебљивог јунака за Свето Српско Косово и наследника на трону Светога Саве Првога Архиепископа Свих Српских и Приморских Земаља. Отца и учитеља нашега, да “Све што је силом узето кад тад биће опет враћено”.

Боже милостиви награди га да се и он удостоји служути Небеску Литургију поред својих великих претходника Светога Саве Првог Архиепископа Српског, Светога Патријарха Павла и свих светих рода нашега, Теби коме припада слава и част у све вјекове вјекова. Амин!

Вјечни помен 45 поглавару Српске Православне Цркве и духовном оцу цјелокупног Српског рода како у Србији тако и у дијаспори. Пуних 60 година свога живота је посветио Богу и роду својеме, посљедњих 10 година је носио нај тежи крст на својим леђима - Патријарашко служење. Његово равно апостолско служење је значило распеће ради свога народа у ова тешка и не проста времена, како и често распеће од самога свога народ. Његова Светост је у свему дијелио судбу свога народа па и до своје тјелесне смрти.

Помолимо се сви браћо и сестре за нашег Светог Патриарха Иринеја, нека му Богу подари Вјечнаја Памјат!