latinica  ћирилица
21/11/2020 |  14:12 ⇒ 22/11/2020 | 07:44 | Аутор: СРНА

Света заупокојена литургија у недјељу у 9.00 часова у Храму Светог Саве

У Храму Светог Саве на Врачару сутра ће, поводом упокојења патријарха српског Иринеја, бити служена Света заупокојена литургија, саопштено је из СПЦ.
Патријарх Иринеј (Фото:СПЦ) -
Патријарх Иринеј (Фото:СПЦ)

Литургију, која почиње у 9.00 часова, служиће митрополит дабробосански Хризостом, а саслуживаће више архијереја и свештеника Српске Православне Цркве, као и гости из других помјесних православних цркава.

Појаће Прво београдско пјевачко друштво и хор "Бранко" из Ниша, а бесједиће епископ бачки Иринеј.

У наставку ће бити служено опијело послије кога ће се од блаженопочившег патријарха Иринеја бесједама опростити старјешина Саборног храма Светог архангела Михаила у Београду протојереј-ставрофрор Петар Лукић, митрополит дабробосански Хризостом, предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, наводе из СПЦ.

Српски патријарх ће потом бити сахрањен у крипти Храма Светог Саве.

Свети архијерејски Синод обавијестио је раније свештенство, монаштво и вјерни народ да ће се током молитвеног испраћаја блаженопочившег патријарха српског Иринеја, СПЦ стриктно придржавати мјера које су због тешке епидемиолошке ситуације у Србији прописали наделжни државни органи.

Из тог разлога, обезбијеђен је директан пренос на првом програму Радио-телевизије Србије, а Свети Синод позива свештенство и вјернике да умноже личне молитве за покој душе патријарха.

Његова светост патријарх српски Иринеј преминуо је јуче у Београду.