latinica  ћирилица
21/11/2020 |  15:49 ⇒ 17:07 | Аутор: sputniknews.com

Путин на Г20: Свијет је у кризи већој него током Велике депресије

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је током говора на самиту Г20 да се свијет налази у проблему без преседана, да се човјечанство током 2020. године сусрело са кризом која је већа него током Велике депресије.
Путин на Г20 (Foto:Sputnik / Алексей Никольский) -
Путин на Г20 (Foto:Sputnik / Алексей Никольский)

- Количина проблема са којима се човјечанство сусреће је заиста без преседана. Епидемија корона вируса, глобални "локдаун" и замрзавање економске активности покренули су систематску економску кризу коју свијет није видио од Велике депресије - рекао је он.

Путин је оцјенио да су највећи ризици у свијету тренутно незапосленост и сиромаштво, што доводи до друштвеног незадовољства.

- Пандемија је однијела на стотине хиљада живота, милиони су изгубили своје послове, своја примања, нанијела је озбиљну штету на многе економије - нагласио је он.

Према ријечима Путина, управо је посао групе 20 најразвијенијих земаља (Г20) да такав развој ситуације не допусти.

Такође је навео и да постоји огроман ризик од девалвације националних валута, посебно када је ријеч о земљама са ниским приходима, самим тим је неопходно издвојити средства како би се те земље успјешно избориле са посљедицама епидемије.

Путин је током свог излагања предочио свим учесницима самита Г20 податке о вакцинама које је Русија направила против вируса корона, рекавши да би вакцине требало да буду доступне свима, а да је Русија спремна да понуди своје свим земљама којима су оне потребне

- Русија подржава пројекат који заступа Г20, а то је да се направе ефикасне и безбједне вакцине које ће бити доступне свима. Русија је спремна да понуди своје вакцине свим земљама којима су оне потребне - истакао је он.

Он је појаснио да је Русија до сада направила три вакцине, да су двије већ у потпуности развијене, док је трећа на путу да буде комплетирана у потпуности.