latinica  ћирилица
21/11/2020 |  16:55 ⇒ 22/11/2020 | 07:44 | Аутор: РТРС

Вјерници се опраштају од патријарха Иринеја (ФОТО/ВИДЕО)

Током цијелог дана вјерници су одавали почаст блаженопочившем патријарху српском Иринеју, чији су земни остаци изложени у Храму Светог Саве у Београду. Ковчег са тијелом патријарха око поднева пренесен је из Саборне цркве, гдје је био изложен током свете литургије поводом Аранђеловдана, црквене славе. Патријарх ће бити сахрањен сутра у Крипти Храма Светог Саве.
Храм Светог Саве (фото: Z. Jovanović) -
Храм Светог Саве (фото: Z. Jovanović)

И данашњи дан показао је колико српски народ поштује блаженопочившег патријарха Иринеја.
Мирно и достојанствено, уз молитву, грађани се опраштају од свог духовног пастира, кога ће памтити по мудрости, благости и доброти.

Над патријарховим одром цијели дан и ноћ, све до сутрашње сахране, свештеници читају света јеванђеља.
Из СПЦ апелују на поштовање епидемиолошких мјера.

Ковчег са тијелом патријарха пренет у Храм Светог Саве (фото: Танјуг / Раде Прелић)

Земни остаци патријарха Иринеја јутрос су довезени у Патријаршију, а затим изложени у Саборној цркви, гдје је литургију служио митрополит дабробосански Хризостом, са владикама и свештенством. Након помена, ковчег са тијелом превезен је у Храм Светог Саве, гдје су га дочекали припадници Војске Србије и свештеници. У храму је обављен мали помен, а београдски свештеници током цијелог дана и ноћи читају над одром патријарха света јеванђеља.

Од свог духовног пастира опраштају се и грађани, уз поштовање епидемиолошких мјера – они не могу цјеливати ковчег ни тијело, већ само прићи на неколико метара, поклонити се и напустити храм. Бројни грађани дошли су да одају почаст блаженопочившем патријарху, неки и из Републике Српске. Имају само ријечи поштовања.

У Храму трају припреме за сутрашњу сахрану патријарха Иринеја који ће почивати у крипти Храма Светог Саве. Заупокојену литургију у 9 часова служиће митрополит дабробосански Хризостом, са архијерејима и свештенством, а затим ће услиједити опијело.

Храм Светог Саве (фото: Д. Б. М.)

- За вријеме литургије вјерницима ће бесједити Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј, након опијела обратиће се вјерницима као представник београдских свештеника протојереј-ставрофор отац Петар Лукић, затим бесједиће митрополит Хризостом, предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Председништва БиХ господин Милорад Додик - истакао је Драган Шовљански, свештеник у Храму Светог Саве.

Патријарх Иринеј биће први поглавар СПЦ који ће бити сахрањен у крипти завјетног српског храма, за чији је завршетак градње највише заслужан.

Повезане вијести:

ИЗ ЧАСА У ЧАС: Ковчег са тијелом патријарха пренијет у Храм Светог Саве; Вјерници се опраштају (ФОТО/ВИДЕО)