latinica  ћирилица
21/11/2020 |  20:13 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Ове године депортовано 530 миграната

Појачане су активности на депортовању миграната у њихове матичне земље или у оне из којих су дошли у БиХ и одакле их је у овој години протјерано 530 у складу са споразумом о реадмисији, подаци су Службе за послове са странцима.
Гранична полиција - илегални мигранти - Фото: СРНА
Гранична полиција - илегални мигрантиФото: СРНА

У Имиграциони центар на подручју БиХ смјештено је 430 миграната који су остварили укупно 16.428 корисничких дана.

Из Службе за послове са странцима су навели да спроводе потребне мјере и активности над мигрантима који су починили кривична дјела, што подразумијева доношење рјешења о протјеривању и стављање под надзор у имиграциони центар или један од прихватних центара.

- Као услов за извршење рјешења о протјеривању и депортацију мигранта у матичну земљу је утврђивање његовог стварног идентитета. Мигранти у 99 одсто случајева немају документе на основу којих би се утврдио њихов идентитет, те приликом регистрације дају лажне податке што додатно отежава цјелокупан поступак - наводе из Службе за послове са странцима.

Додатни проблем је несарадња земаља поријекла у поступку утврђивања идентитета.

У протеклом периоду, Служба за послове са странцима је упутила више од 1.100 захтјева за утврђивање идентитета странаца амбасадама земаља поријекла, те још 3.000 ургенција због неодговорених захтјева за провјером идентитета.

Наведени подаци, како је речено, јасно упућују да је поступак утврђивања идентитета изузетно сложен и дуготрајан.

- Од почетка 2020. године регистровали смо 15.239 мигранта и издали 1.071 рјешење о протјеривању. У имиграциони центар се смјештају они који могу представљати пријетњу по безбједност БиХ, починиоци тежих кривичних дјела, те особе за које су се стекли услови за удаљавање из БиХ - додали су из Службе за послове са странцима.

Из Службе су се осврнули и на мигранта Хашима Аглараса из Марока, за којег се утврдило да није осумњичен за убиство у Отесу, али је условно осуђен на четири мјесеца затвора због посједовања и омогућавање уживања опојних дрога, преноси портал "Кликс".

Служба за послове са странцима је прошле године регистровала и биометријски обрадила овог мигранта, привела га и изрекла му мјеру протјеривања.

С обзиром на то да наведено лице нема утврђен идентитет, није се могла извршити мјера протјеривања, те је стављен под блажу мјеру надзора у привремени прихватни центар "Ушивак", отвореног типа.

- БиХ нема закључен споразум о реадмисији са државом Мароко, а најближа амбасада се налази у Загребу, која признаје дактилоскопске узорке само на обрасцима те државе, што процес идентификације чини додатно отежаним и сложеним - наводе из Службе за послове са странцима.