latinica  ћирилица
21/11/2020 |  22:56 ⇒ 22/11/2020 | 09:44 | Аутор: РТРС

Додик: Избори у Српској били фер и поштени

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да "малом шенгену" треба дати шансу, те истакао његову економску страну.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Мислим да нико ником више ништа не може наметнути, али је сарадња неопходна и треба је промовисати. Тај шенген даје шансу, ако се извитопери, као што смо све на Балкану извитоперили, то може да буде и опасност. Али, из тога није тешко изаћи - рекао је Додик за Фејс телевизију.

Он је додао и да ће БиХ, ако је унутра, тешко изаћи али и да је глупо очекивати да је то прича наметања неког концепта "свјетова".

- Идемо да покушамо да направимо економију - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ је једина земља у региону која нема статус кандидата, а обећали су да би то могло да буде до половине наредне године.

- Нисам сигуран, али желим да вјерујем - додао је Додик.

Додик је рекао да у БиХ никада нису успјели да направе концепт који би омогућио да се људи задрже, те напоменуо како је приватизација и у Републици Српској и Федерацији БиХ била криминална и произвела неколико тајкуна.

- Овдје се све минимизира, има успјеха, тешко их је објаснити, поготово тешко одбранити, али постоји напредак - истакао је Додик.

Додик је навео да се сада примјећују неки подстицаји, из Републике Српске извоз намјештаја на европско тржиште, али и извоз воћа, јер и Српска и ФБиХ имају озбиљних произвођача, али да то зависи и од тога какав је род у земљама ЕУ.

- Сви се они боре за свој економски интерес, само је овдје нама нешто забрањено - рекао је Додик.

Он је истакао да је високом представнику ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозефу Борељу данас пренио да се мора поштовати чињеница на који начин је организована БиХ.

- Дејтонско уставно уређење је да је БиХ састављена од два енитета и три конститутивна народа. То морамо да уважавамо, то је базични став - казао је Додик и додао да Република Српска данас прославља 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, те упитао зашто то не чини ФБиХ када је он донио мир.

Додик сматра да би примарна основа требало да буде поштовање националног и народног идентитета.

- Поштујем бошњачко муслиманску идентификацију као што очекујем да се поштује моја српско православна идентификација. И у том погледу не видим никакав проблем - рекао је Додик.

О пандемији вирусом корона, Додик је рекао да су све земље, сама ЕУ, реаговале путем централних банака и монетарне политике док у БиХ нема шансе да се постигне договор како монетарну политику ставити у функцију, те напоменуо да БиХ има депонованих око 480 милиона евра, а мање штампаних марака.

Поновио је да је подвала прича о руском малигном утицају у БиХ, јер већи малигни утицај имају људи са запада, као што су високи представници или судије Уставног суда, гдје сједе странци.

Говорећи о Црној Гори, Додик је рекао да је Српска православна црква тамо шиканирана и понижавана, покушано је да јој се отме све што има, што сматра да је била озбиљна грешка Мила Ђукановића, као и да га је то коштало побједе на изборима.

О односима са предсједником Србије Александром Вучићем, Додик је рекао да се поштују и добро слажу.

- Бошњаци гријеше што нису прихватили Вучића на прави начин, јер је Србија најјача земља у региону и гарант је мира - истакао је Додик.

Када је ријеч о локалним изборима у Републици Српској, Додик, који је и лидер СНСД-а, сматра да су били фер и поштени.

- Раније смо имали 40 општина и градова у Републици Српској, а сада имамо 42 и три у Федерацији. У градовиам гдје смо изгубили градаоначелника, као што је Бањалука, па и у Бијељини гдје смо имали заједничког кандидата који није прошао, имамо најјачу подршку, те смо и даље јаки - поновио је Додик.

Он је напоменуо да су током пандемије доносили ригорозне мјере, па је и у тим околностима забиљежен раст СНСД-а од три одсто.