latinica  ћирилица
22/11/2020 |  09:52 ⇒ 09:52 | Аутор: СРНА

Дирекција за економско планирање: Умјерена задуженост

БиХ у поређењу са другим земљама у транзицији има умјерену задуженост са нивоом дуга од 33,4 одсто од бруто домаћег производа /БДП/, навела је Дирекција за економско планирање БиХ у својој информацији о фискалној одрживости.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Према критеријуму из Мастрихта, према којем је дуг неодржив уколико прелази 60 одсто БДП-а, дуг БиХ је одржив, а самим тим и јавне финансије, оцјењује се у информацији.

За БиХ, као и за све свјетске економије, у наредном периоду слиједе многи изазови настали у првом реду због пандемије вируса корона, гдје је у БиХ, према краткорочним показатељима, дошло до пада економске активности, смањења у наплати прихода и повећању расхода, наведено је у информацији.

То ће утицати на смањење оствареног БДП-а, усљед чега ће се удио дуга према БДП-у повећати, а смањени приходи са истовременим повећаним јавним расходима директно ће водити ка негативном буџетском билансу.

Оваква дешавања свакако ће утицати на одрживост јавних финансија у БиХ, али тек остаје да се види на који начин и у којој мјери, наглашено је у информацији.

Као потенцијални ризици на фискалну одрживост у средњем року наведени су негативан економски раст, буџетски дефицит, повећање укупног нивоа јавног дуга, повећање удјела директног дуга ентитета у укупном вањском дугу, повећање сервиса јавног дуга, каматно оптерећење, каматне стопе, ризици девизног курса, ризик рефинансирања, али и кредитни рејтинг