latinica  ћирилица
22/11/2020 |  10:46 ⇒ 10:48 | Аутор: СРНА

Епископ бачки: Патријарх Иринеј био оваплоћење

Епископ бачки Иринеј рекао је да је блаженопочивши српски патријарх Иринеј био овлапоћење мира и веома омиљен код већине људи, чију доброту су сви разумијевали.
Храм Светог Саве - литургија - Фото: Screenshot
Храм Светог Саве - литургијаФото: Screenshot

- На највећа могућа понижења умио је не само да сачува хладнокрвност, него да узврати пажњом добротом и добрим дјелима управо оним људима који су му наносили неправду - рекао је владика Иринеј у бесједи на заупокојеној литургији у Храму Светог Саве.

Он је додао да је патријарх Иринеј био оваплоћење мироносца и миротворца и међу хришћанима и међу другим народима, а прије свега у свом народу.

Владика бачки је напоменуо да су многи спремни да, судећи о другима, олако пресудуђују, те је тако и патријарх Иринеј, као и сви архијереји и Српска православна црква понекад био изложен неправедним судовима и осудама.

- Неки су говорили и писали да није довољно савремен, други да је веома ригидан да показује нетрпељивост, а трећи опет како је сувише попустљив и спреман на компромисе, чак и на труле компромисе. Ништа од свега тога није истина - поручио је епископ бачки Иринеј.

Истакао је да је патријарх Иринеј свој плодан, дуг живот, који је највећим дијелом провео у у служби Цркви и народу у тешком времену, на све све ратове, бежаније, страдање, али и расколе, успео да да истински, светосавски и косовско -лазаревски одговор.

- Зато је био и омиљен код огромне већине људи пре свега код људи, сви су разумевали његову доброту - нагласио је владика Иринеј.

Напоменуо је да је патријарх Иринеј и у односу са другима неправославнима и нехршћанима био отвирен, искрен и добронамјеран.

- Ми се молимо сада за душу новопредстављеног патријарха, али смо уверени и да се он са очинском љубављу коју је показива свима моли за све нас, за Цркву нашу, наш народ и свеколику цркву и сав род људски. Стога га испраћамо више са радошћу него са жалошћу и желимо да Господ души његовој подари вечни живот и радост у царству небескоме, а тело његово да почива у овом светом храму до свеопштог васкрсења - поручио је владика Иринеј.