latinica  ћирилица
22/11/2020 |  11:46 ⇒ 11:46 | Аутор: СРНА

Набаро: Трећи талас у Европи почетком 2021. године

Специјални изасланик Свјетске здравствене организације за ковид 19 Дејвид Набаро упозорио је на трећи талас пандемије у Европи почетком 2021. године, ако владе понове грешке из прошлости када нису спријечиле други талас инфекција.

- Пропустили су изградњу потребне инфраструктуре током љетних месеци, након што су први талас ставили под контролу - рекао је Дејвид Набаро за швајцарске новине "Золотурнер цајтунг".

Он је нагласио да је сада на дјелу други талас.

- Ако не изграде потребну инфраструктуру, имаћемо трећи талас почетком сљедеће године - рекао је Набаро, Британац који је неуспјешно водио кампању да би 2017. постао генерални директор СЗО.

Европа је накратко уживала у смањеним стопама инфекције, које сада поново расту. У Њемачкој и Француској јуче је забиљежено 33.000 новозаражених, Швајцарска и Аустрија имају хиљаде случајева дневно, док је Турска пријавила рекордних 5.532 нових инфекција.

Набаро је издвојио потез Швајцарске да дозволи скијање - уз маске потребне у гондолама - јер су друге алпске државе попут Аустрије затвориле одмаралишта. Набаро је рекао да би Швајцарска могла достићи "веома висок ниво болести и смртних исхода".

- Једном када се стопе заразе потпуно смање, а то ће се догодити, тада можемо бити слободни колико год желимо - рекао је Набарро

Набаро је похвалио одговор азијских земаља попут Јужне Кореје, гдје је стопа заражавања сада релативно ниска.

- Људи су потпуно ангажовани, преузимају моделе понашања који отежавају циркулацију вируса. Одржавају дистанцу, носе маске, изолују се када су болесни, перу руке и површине. Они тако штите најугроженије групе - рекао је Набаро, који сматра да је реакција Европе на пандемије била непотпуна.