latinica  ћирилица
22/11/2020 |  13:38 ⇒ 21:46 | Аутор: СРНА

Вучић: Патријарх Иринеј обновио дух заједништва Срба (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је љубав била основ вјере патријарха српског Иринеја који је обновио дух јединства и заједништва српског народа, а Србију и Републику Српску није одвајао једну од друге.
Храм Светог Саве: Александар Вучић - Фото: Screenshot/YouTube
Храм Светог Саве: Александар ВучићФото: Screenshot/YouTube

- Захваљујући његовом ангажману, молбама и молитвама, није било зађевица, сукоба међу Србима источно и западно од Дрине. Чували смо и бринули једни о другима као никада у својој историји и притом никога од других народа не угрожавајући - рекао је Вучић у бесједи поред одра патријарха Иринеја у Храму Светог Саве.

Према његовим ријечима, патријарх Иринеј био је заслужан за културу сјећања међу Србима.

- Данас захваљујући њему говоримо више него икад о јунацима са Кошара. Шест година има како са његовим благословом обележавамо НАТО агресију, не плашећи се да кажемо истину било коме у свијету - навео је Вучић.

Вучић је рекао да је живот патријарха Иринеја имао јасне циљеве, Бога, љубав и Србију и цјелокупан српски народ.

Он је истакао да је патријарх Иринеј преминуо са бригом за судбину српског народа у Црној Гори, те да није прихватао подјелу људи по Авнојевским шавовима, иако је поштовао сваку од тако признатих новостворених држава.

- Највећа брига му је била Косово и Метохија. По том питању поступао је рационално тражећи начина да сачувамо или бар не признамо ни на који начин независност самопроглашеног Косова. Вјеровао је у нарастајућу снагу српске државе и у праведно рјешење - рекао је Вучић.

Оцијенио је да је Иринеј био велики патријарх, помирио и ујединио подијељену цркву у Америци и изборио се за повратак одузете имовине, успоставио партнерски однос са државом, дијалог са Ватиканом и убиједио папу Фрању да Алојзије Степинац није светац.

Вучић је истакао и да је патријарх Иринеј завршио Храм Светог Саве - "сан девет српских патријараха".