latinica  ћирилица
22/11/2020 |  15:15 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

Путин: Сачекати са честиткама док се не ријеше правна питања

Руски предсједник Владимир Путин рекао је да још није честитао претпостављеном побједнику америчких предсједничких избора, јер треба сачекати док не буду ријешена сва правна питања.
Владимир Путин (@KremlinRussia_E) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (@KremlinRussia_E)Фото: Тwitter

Путин је навео да је примијетио да формално одлагање честитки неће погоршати односе између Москве и Вашингтона, који су ионако већ лоши.

- Не можете покварити однос који је већ покварен - рекао је Путин коментаришући да ли би одлагање честитања претпостављеном побједнику америчких избора могло да погорша односе са Вашингтоном.

Он је рекао да Русија гаји поштовање према свима, да поштује и актуелног предсједника Доналда Трампа и кандидата за ову функцију Џозефа Бајдена.

Према његовим ријечима, то је чисто формално питање, јер не постоји никаква скривена агенда или било шта што би било необично или би могло бити основа за даље погоршање односа.

Што се тиче осталих, односно оних који честитају Бајдену, руски предсједник сматра да је то ствар појединца, те подсјетио да су прошли пут сви честитали Хилари Клинтон, а испоставило се да је побиједио Трамп.

Путин је истакао да су руске власти спремне да сарађују са било којим новоизабраним предсједником САД, али да је сада важно сачекати док се не заврши пребројавање гласова и "унутрашња политичка борба" у Америци.

- Радићемо са било којом особом која ће добити повјерење америчког народа - рекао је Путин.

Одговарајући на питање да ли је планирао да честита новоизабраном предсједнику САД по завршетку пребројавања гласова, Путин је рекао да то треба учинити или у складу са политичком традицијом када једна од страна призна побједу друге или када се коначни исход гласања призна на легитиман и законит начин, пренио је ТАСС.