latinica  ћирилица
22/11/2020 |  15:46 ⇒ 23/11/2020 | 09:31 | Аутор: Агенције

Преминуо глумац Мустафа Надаревић

Мусатафа Надаревић, познати бх. глумац, преминуо је након дуге борбе са тешком болешћу у 77. години
Мустафа Надаревић (фото: N1/YOUTUBE SCREENSOT) -
Мустафа Надаревић (фото: N1/YOUTUBE SCREENSOT)

Вијест о његовој смрти потврдио је глумац Моамер Касумовић за портал Радиосарајево.ба.

Дијагностификован му је био карцином плућа, недавно је отпуштен из болнице и био је у кући у Загребу, а како су писали медији није излазио због епидемиолошке ситуације.

Мустафа Надаревић рођен је у Бањалуци 1943. године.

Иако је живио и радио у многим градовима бивше Југославије, највећи дио живота провео је у Загребу.

Позоришну каријеру је започео у Загребачком позоришту младих, а 1969. године постао је члан Драме Хрватског народног позоришта у том граду.

Најприје је велике улоге добио у домаћем позоришту – Богдан у "Хваркињи", Помет у "Дунди Мароју", Милетић у "Оставци", Леон у "Господи Глембајевима". Његов таленат убрзо су препознали страни режисери па је добио главну улогу у представи "Лорензако".

Осим тога глумио је Сирана, Фигара и М.П. Марфија у великим представама.

Филмску каријеру започиње тек почетком осамдесетих година у споредним улогама.

У филму "Отац на службеном путу" Емира Кустурице из 1985. године истакао се улогом Зијаха.

Затим су услиједили филмови "Већ виђено" Горана Марковића из 1987. године, "Глембајеви" Антуна Врдољака из 1988. године, па "Кудуз", "Глуви барут", "Празник у Сарајеву", "Пушка за успављивање", "Ничија земља", "Гори ватра", "Нафака" и многи други.

Публику испред малих екрана одушевио је улогом Изета Фазлиновића у серији "Луд, збуњен нормалан" која је снимана од 2007. до 2016. године.

Као редитељ је дебитовао 1992. године са представом "Лет изнад кукавичјег гнезда", а након тога поставио је неколико великих представа – "Балкански шпијун" Душана Ковачевића, "Забуне" Алана Ејкборна у Сатиричном позоришту Керемпух, "Хасанагиница" Милана Огризовића у Хрватском народном позоришту и Народном позоришту у Сарајеву.