latinica  ћирилица
22/11/2020 |  16:57 ⇒ 17:23 | Аутор: СРНА

Виа ферата "Соколов пут" на Романији доступна туристима

На подручју Црвених стијена на Романији данас је свечано представљен нови туристички садржај Сарајевско-романијске регије - Виа ферата "Соколов пут", што је дио великог пројекта који су са 505.000 КМ финансирали ЕУ и Њемачка.
На Јахорини представљен нови туристички садржај - Фото: СРНА
На Јахорини представљен нови туристички садржајФото: СРНА

Виа ферата, односно стаза по стијенама уређена челичним помагалима, намијењена је свима, поготово онима без претходног алпинистичког искуства.

Дужина ферате износи 350 метара и са два висећа моста представља јединствену атракцију у БиХ.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да су данас отворили ферату на Црвеним стијенама као нови адреналински и атрактиван туристички садржај, те да очекује велики број долазака и посјета на ову локацији у наредном периоду, јер је садржај вриједан пажње.

Он је додао да је на подручју Романије предвиђено уређивање пјешачких стаза које ће у дужини од 45 километара повезати локације Црвене стијене, пећину Старине Новака и планинарски дом "Стајна".

Директор Туристичке организације "Јахорина" града Источно Сарајево Игор Тошић подсјетио да је у оквиру пројекта окрчене и маркиране пјешачке стазе до ферате, постављена два видиковца који ће служити за одмарање, а сигурно ће употпунити боравак туриста на том подручју.

- Ова активност Виа ферате представља само једну од планираних у оквиру пројекта, који ће се спроводити 18 мјесеци. У наредном периоду у плану је набавка балона на топли ваздух на Требевићу, изградња дјечијег игралишта, теретана на отвореном и вјештачка алпинистичка стијена, као и унапређење малих и средњих предузећа - изјавио је Тошић новинарима.

Према његовим ријечима, тим алпиниста организовао је данас прво пењање на Црвене стијене и тако је званично представљен нови туристички садржај.

Тошић је додао да је ово велики напредак за туризам у Источном Сарајеву и да ће реализација овог пројекта отворити планину Романију за нове видове туризма.

Он је истакао да је Романија, као и Јахорина, велики потенцијал за развој љетног туризма и налази се на зеленој линији "Виа Динарика", као што је и Требевић.

Данас су уручене и захвалнице свима који су помогли у реалиазцији пројекта од планинарских друштава са подручја града, волонтерима, мото-клубу Пале, фирми Дом Жал из Бањалуке и многим другим субјектима.

Туристичка организација "Јахорина", заједно са Развојном агенцијом града Источно Сарајево и Привредном комором Републике Српске, као и партнером паљанским предузећем "Станишић", заједно је прошла пројекат "Осјети задовољство боравка у природи дуж зелене стазе Виа Динарика Сарајевско-романијске регије" за стварање новог туристичког производа.