latinica  ћирилица
22/11/2020 |  18:57 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Успјешно одрађена јесења сјетва (ВИДЕО)

Према процјенама у Српској ће више од 64.000 хектара бити засијано ратарским културама, од чега 41.000 под пшеницом. Док је обим сјетве ове културе мањи за око шест одсто у односу на прошлу годину, површине под уљаним културама повећане су за око 33 одсто. Осим подстицаја и регресираног дизел горива, Министарство пољопривреде регресира и домаће сјеме пшенице, јечма, тритикалеа и ражи, чија је цијена 30 одсто нижа од малопродајне.
Јесења сјетва - Фото: РТРС
Јесења сјетваФото: РТРС

Оптимални рок за сјетву стрних жита је од 10. до 25. октобра, али већина ратара обавила је радове након овог датума.

Временски услови за клијање и ницање усјева су идеални - ноћна температура од 5 до 10 степени, а дневна 15-ак до 20, па су њиве засијане прије 15-ак дана већ позелењеле.

- Што се тиче оптималног рока засијане пшенице, задовољан сам и ницањем и склопом. Пшеница ће имати оптималне услове, видимо већ сада зелене површине и ићи ће то све добром динамиком - Никола Алексић, пољопривредник из семберског села Голо Брдо.

Мање од десет одсто ратара у Семберији још није обавило сјетву јер су тек завршили бербу кукуруза. Киша која је пала ових дана олакшаће припрему земљишта.

Ове јесени сјетва је јефтинија у односу на прошлу годину - дизел гориво скупље је за шест одсто, али су цијене осталог репроматеријала ниже.

- Ставка регресираног дизела је била најбоља и ове године итекако је добро дошла. Надамо се да ћемо са добрим родом прегурати ове тешке периоде и дочекати нека боља и срећнија времена - каже семберски пољопривредник Никола Алексић.

Станко Тадић, агроном препоручио је оним пољопривредницима који су посијали веће површине да то буду стрна жита с различитим роком сазријевања ради скидања истих.

Ресорно министарство је као и претходних година подстакло сјетву.

- Конкретан подстицај за пшеницу износи 300 КМ по хектару, то је регресирани дизел од 100 литара по хектару и све друге мјере везане за капиталне инвестиције - навео је Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Због уведених додатних мјера, очекује се да ће ове јесени бити више пријављених површина.

- Из разлога што смо ове године увели могућност остваривања права на подстицаје свих који нису могли да потпишу уговор о закупу, под изјавом и посједовним листом да докажу да су засијали, имаће право на подстицај - казао је Драган Кнежевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Апеловано је на пољопривреднике да пријављују површине које су заиста засијали, у противном ће бити кажњени.

- Ми смо пустили у погон наш систем "етфарм" гдје можемо путем сателитских снимака да препознамо површине на којима се налази пшеница и оне на којима се не налази, а које су пријављене. Ту нећемо правити компримисе. Сви они који пријаве сјетву пшенице на површинама гдје то нису урадили, биће искључени из подстицаја наредне двије године - додао је Пашалић.

Уз планирани обим јесење сјетве и остварене просјечне вишегодишње приносе озимих култура, према процјенама биће произведено око 282.080 тона, вриједности око 90 милиона КМ.