latinica  ћирилица
22/11/2020 |  21:03 ⇒ 21:03 | Аутор: СРНА

Петковић: Континуирано застрашивање Срба

Канцеларија за Косово и Метохију упозорила је да је на дјелу организована, систематска и континуриана акција застрашивања српског становништва на Косову и Метохији.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Оваква реакција Канцеларије услиједила је након што је исписан симбол УЧК и префарбан српски назив на саобраћајном знаку за насеље Кишница у Грачаници.

- Овакви поступци јасна су порука да Срби нису пожељни на Косову и Метохији и да им је безбејдност компромитована, посебно након хапшења албанских лидера и почетка суђења у Хагу за почињене злочине тзв. ОВК - сматра директор Канцеларије Петар Петковић.

Из Канцеларије су навели да је ово нова у низу провокација усмјерена против српског становништва у централном дијелу Косова и Метохије, надомак мјеста гдје је недавно постављен билборд који велича злочине терористичке УЧК.

- Након постављања срамног билборда УЧК у Кишници, у истом насељу организован је напад на породицу Трајковић, да би у Грачаници био покушај паљења српске тробојке и споменика Милошу Обилићу. Ово је четврта у низу провокација српског становништа у овом дијелу Косова и Метохије за свега недељу дана, за коју до сада нико није одговарао - навео је Петковић.

То, како је наглашено, доказује да је на дјелу организована, систематска и континуирана акција застрашивања српског становништва на Косову и Метохији, која не би била могућа без, бар прећутне, политичке подршке и институционалног нереаговања привремених приштинских институција и међународних организација на Косову и Метохији.

Петковић је још једном позвао међународну заједницу, посебно оне чији је то задатак и одговорност на Косову и Метохији, да осигура безбједност за све Србе на Космету и да овакве инциденте најозбиљније схвати прије него што прерасту у још озбиљније проблеме.

- Користим прилику да позовем и Србе у Покрајини да остану мирни и сложни, да на провокације не одговарају, јер то управо и јесте циљ оваквих акција. А Србија ће знати и моћи да их заштити, уколико то они, чији је то посао на Космету, не буду умијели или жељели - додао је Петковић.

Непозната лица данас су у Грачаници спрејем исписала назив ОВК /УЧК/ на путоказу за Кишницу, гдје поред Албанаца живи и десетак српских породица.