latinica  ћирилица
22/11/2020 |  21:35 ⇒ 21:35 | Аутор: СРНА

На Черкезовцу постављена сеизмографска станица

Сеизмографска станица постављена је на локацији Черкезовац гдје је планирана изградња центра за збрињавање радиоактивног отпада у хрватској општини Двор, на граници са БиХ.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

О постављању станице обавијестио је Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко.

Из Фонда су навели да је на Черкезовцу постављен високоосјетљиви, широкопојасни дигитални сеизмограф и дигитални акцелерограф.

Сеизмограф је мјерни инструмент који аутоматски мјери и биљежи помијерање тла, јачину, смјер и вријеме трајања, а акцелерограф је сеизмолошки инструмент којим се биљежи убрзање тла приликом јаких потреса, појаснили су из Фонда.

Акцелерограф је, како су навели, користан у случајевима када је помијерање тла толико снажно да га осјетљиви сеизмографи не могу пратити.

Постављена сеизмографска станица ће се укључити у хрватску мрежу сеизмографа и акцелерографа Сеизмолошке службе Хрватске.

На овој локацији раније су постављене мјерне станице за праћење природне радиоактивности које ће служити за утврђивање нултог стања природне радиоактивности околине.

Постављени су тотализатор, станица за узорковање ваздуха и систем за мјерење амбијенталне брзине дозе.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко одлаже на локацији Черкезовац, на самој граница са Бих.