latinica  ћирилица
23/11/2020 |  08:01 ⇒ 08:01 | Аутор: Независне

"Крајишка кућа" стиже у Требиње, Београд и Нови Сад

"Крајишка кућа", препознатљиви бренд града, идуће године биће отворена и у Требињу, Београду и Новом Саду, потврдио је за "Независне" Драшко Илић, директор Центра за развој пољопривреде и села, установе која руководи "Крајишком кућом".
Крајишка кућа (фото:gradbanjaluka) -
Крајишка кућа (фото:gradbanjaluka)

Према његовим ријечима, ово је један од најзначајнијих пројеката Центра који ће значајно повећати производњу газдинстава са поднебља Крајине.

- Отварањем Крајишких кућа у Требињу, Београду и Новом Саду биће повећана и потреба за производима наших пољопривредних произвођача и прерађивача. У Београду и Новом Саду са градским властима смо тренутно у потрази за адекватним просторима гдје би се налазили производи из Крајине" - навео је Илић.

Истакао је да градска власт у Требињу тренутно уређује пословни простор у којем ће се налазити "Крајишка кућа".

- Почетком наредне године, односно већ крајем јануара, планирано је да опремимо пословни простор и званично отворимо и напунимо Крајишку кућу производима с нашег поднебља. Надамо се да ћемо на прољеће дочекати све туристе и грађане града на Требишњици те да ће сви уживати у великој понуди наших производа - рекао је Илић.

На платоу испред "Крајишке куће" у Бањалуци протеклих мјесец дана одржани су "Дани домаћих производа - Бањалука 2020" са циљем промоције аутентичних пољопривредних производа и подстицаја развоја домаће пољопривредне производње.

- Задовољни смо тиме какав је одзив произвођача и грађана био и како је прошла ова манифестација. Од 15. октобра до 13. новембра одржани су "Слатки дани", "Гурмански дани", "Дани здравог живота", "Дани вина, ракије и традиционалних јела" те "Дани херцеговачких и семберских производа" - објаснио је Илић.

На састанку делегација градова Бањалука и Требиње почетком новембра договорено је отварање "Крајишке куће" у граду на Требишњици, док је "Херцеговачка кућа" у Бањалуци отворена на Дан града, 22. априла прошле године.

На састанку представника Бањалуке, Београда, Новог Сада и представника Савеза општина и градова РС, који је одржан почетком октобра, договорено је отварање "Крајишке куће" и "Херцеговачке куће" у Београду и Новом Саду.

- Отварањем "Крајишке куће" и "Херцеговачке куће" створићемо могућност да сви грађани Београда који су поријеклом из Српске, али и они који нису, уживају у овим производима - рекао је тада Горан Весић, замјеник градоначелника Београда.