latinica  ћирилица
23/11/2020 |  08:32 ⇒ 08:33 | Аутор: СРНА

Од 5.000 безимених жртава НДХ-а идентификована само једна

Историчар из Музеја жртава геноцида Стефан Радојковић изјавио је да је од 5.000 тијела која су Савом и Дунавом доплутала у Београд са подручја Независне Државе Хрватске од 1941. до 1945. године идентификована само једна особа.
Дјеца жртве НДХ - Фото: РТРС
Дјеца жртве НДХФото: РТРС

Он је навео да су жртве махом сахрањиване на Новом гробљу, а дио и на Топчидерском гробљу.

- По вађењу тела са подручја Београда, стручњаци Института за судску медицину су долазили да обављају увиђај. Документација о томе се чува код њих и код нас у музеју. Колико је данас познато од свих је идентификована само једна особа и реч је о припаднику Народноослободилачког покрета - рекао је Радојковић за Политику.

Београђанка Душанка Поповић, која је у љето 1943. године имала 15 година, рекла је да и данас памти ужасан призор како аласи чакљама ваде тијела из ријеке које су људи у чудним униформама на обали поливали кречом.

Она је посвједочила да су из ријеке извађена тијела Срба усмрћених у НДХ-а, које су усташе бацале у Саву.

- То су потврдили и рибари. Данима потом, Дорћол и цео Београд су говорили о томе - рекла је ова деведесетдвогодишња Београђанка која је екипи Политике показала необиљежено мјесто укопа жртава.

Она је навела да треба неко од надлежних то да испита и потврди да ли су ту посмртни остаци, па нека се бар постави спомен-плоча, јер су жртве макар то заслужиле.