latinica  ћирилица
23/11/2020 |  09:02 ⇒ 12:13 | Аутор: sputniknews.com

У Арени читаве породице са обостраним упалама плућа

Медицински координатор привремене болнице у Београдској Арени Предраг Богдановић каже да се у Арени, у којој је тренутно 485 пацијената, лијече читаве породице са обостраним упалама плућа и да је епидемиолошка ситуација веома озбиљна.
Арена Београд (фото: Танјуг / Никола Анђић) -
Арена Београд (фото: Танјуг / Никола Анђић)

Сутра ће бити мјесец дана од када је Београдска Арена поново постала ковид болница, а Богдановић за РТС каже да је за 29 дана ту прошло укупно 1.023 пацијената и да нико није очекивао такву ситуацију.

Богдановић је рекао да су имали бесану ноћ јер је било 80 пријема у болницу.

За ових скоро месец дана отпуштено је укупно 540 пацијената, 438 на даље кућно лијечење, а 102 пацијената су пребачена у болнице вишег ранга.

Већина пацијената прима кисеоничку терапију, а има још само двадесетак слободних мјеста. Богдановић истиче да има од 30 до 50 отпуста дневно, и да се труде да сваког пацијента кога стабилизују пошаљу кући, јер је велики притисак на болнице.

У Арени има 280 кисеоничких мјеста и сва су попуњена.

Богдановић истиче да се Арени налазе читаве породице које имају обостране упале плућа и додаје да се стање многих пацијената погорша у року од сат времена, а мјеста у другим болницама вишег ранга је све мање.

Најмлађи пацијент у Арени има 19 година, најстарији 88, а Богдановић упозорава да је ситуација веома озбиљна и позива грађане да поштују мјере.