latinica  ћирилица
23/11/2020 |  09:24 ⇒ 09:25 | Аутор: sputniknews.com

Блумберг: Сљедеће године смјена на трону тржишта нафте

Сједињене Америчке Државе могле би 2021. године уступити Кини своје вођство на глобалном тржишту прераде нафте, преноси агенција Блумберг позивајући се на прогнозу Међународне агенције за енергетику.

У Сједињеним Америчким Државама затварају се рафинерије, на примјер, "Ројал Дач шел" у Луизијани, која није била превише застарјела.

За разлику од тога, у Кини се граде најмање четири нова предузећа – њихов укупни капацитет биће 1,2 милиона барела дневно, што може да се упореди са капацитетом прераде нафте у Великој Британији.

​Глобална потражња за горивом опала је због пандемије вируса корона, која је такође утицала на производњу и прераду нафте. Она је пала за рекордних 1,7 милиона барела. Више од половине долазило је из америчких фабрика.

Осим тога, криза је убрзала промјене у томе ко и како троши нафту: у Кини и другим азијским земљама расте потражња за пластиком и нафтом. За разлику од Сједињених Америчких Држава и Европе, гдје се боре са дубљом економском кризом. Осим тога, ситуацију погоршавају и дугорочне перспективе потражње за нафтом због преласка на алтернативне изворе енергије.

​Пораст прераде нафте у Кини, заједно са изградњом рафинерија у Индији и на Блиском истоку, огледа се у глобалном енергетском систему. Кинеска предузећа сада јачају на међународним тржиштима горива. При томе, како се наводи, ово представља проблем не само за Сједињене Америчке Државе, већ и за друге азијске земље.

Истраживачка компанија “Вуд Макензи“ примијетила је да ће више од половине капацитета за прераду нафте бити направљено управо у овом региону и да ц́е бити усмјерено на пластику.

- Кина ће вјероватно престићи Сједињене Америчке Државе у наредних годину или двије - преноси агенција ријечи директора компаније “Факт глобал енерџи“ Стива Сојера.

Међутим, упркос расту капацитета у Кини, Индији и на Блиском истоку, индустрији би могле би потребне године да се опорави од штете коју је нанио ковид 19.