latinica  ћирилица
23/11/2020 |  09:28 ⇒ 09:31 | Аутор: СРНА

Дервента: Објављена књига о свештенику Вукашину Сировини

У издању Истраживачког центра Искон из Бањалуке објављена је књига "Вукашин Сировина /1900-1942/, биографија, етнографски и историјски чланци", коју су приредили Дамир Кљајић и Горан Легеновић.
Књига о свештенику Вукашину Сировини - Фото: СРНА
Књига о свештенику Вукашину СировиниФото: СРНА

Из Центра Искон наводе да се у књизи налазе сви чланци Вукашина Сировине, некадашњег свештеника Српске православне цркве, Мостарца који је службовао у добојском селу Велика Буковица, а који су објављени прије Другог свјетског рата у бројним стручним часописима широм бивше Југославије.

У првом дијелу књиге су информације о његовом животу - породици, просвјетном и културном раду у Великој Буковици, те прогону за вријеме Другог свјетског рата.

- Свештеник Сировина писао је о многим етнографским и историјским темама, о обичајима - коледавцима, крсном имену, те о народној ношњи, манастиру Детлак, Добоју. Највише његових текстова односи на Крњин, односно област између ријека Укрине, Босне и Усоре. Сировина је међу ријеткима који су истраживали овај крај, па су, између осталог, и због тога његови текстови, и поред одређених недостатака, занимљиви и значајни и данас - наводи Кљајић, који је један од приређивача.

Рецензент књиге Слободан Наградић, навео је да је вриједност ове публикације, прије свега, у томе што је то прва књига која је у цијелости посвећена елаборацији неколико тема које се односе на мањи дио средње Босне, а то је Крњин.

Садашњи свештеник из Велике Буковице Чедо Јокић навео је у предговору књиге да је "пред читаоцем један маркантан примјер српског свештеника из периода Краљевине Југославије".

- Видимо да је отац Вукашин, уз оно основно, али и најважније - а то је свештенослужење, био и вјероучитељ, писац и истраживач, официр и војни свештеник, чак и политичар - истакао је Јокић.

Нада Бањанин Ђуричић и Сандра Вучковић, унуке свештеника Вукашина Сировине, помогле су у прикупљању грађе за ову књигу.

Ђуричићева, која је и аутор текста у овој књизи под називом "Умјесто поговора: `Мушкатле мог детињства`" истакла је да је овом приликом сазнала много нових информација о својој породици.

- Читам, чудим се и радујем се. Нисам знала да је мој деда био ангажован на обнови и изградњи, не само црквених објеката, већ и школа, гробаља, чак и воћњака - да није био само угледни свештеник, већ и филантроп и прави активиста, савесни грађанин који чини хумана дела у правцу општег добра, да је поштовао различитост, подстицао интеркултуралност -  нагласила је Ђуричићева.

Средства за штампање књиге обезбиједио је Републички секретаријат за вјере.

Прикупљање грађе за књигу материјално су помогле туристичке организације Добоја и Станара, Центар за културу Станари, парохије Великобуковичка прва, Великобуковичка друга, Кладарска и Становска, те Милорад Ђурђевић из Дервенте.